Už žádné maso. První michelinská restaurace v Paříži bude vegetariánská
Šéfkuchař Alain Passard, který je známý svými pečícími postupy, bude ve své pařížské restauraci L'Arpège oceněné třemi michelinskými hvězdami připravovat téměř výlučně už jen pokrmy z neživočišných surovin. Výjimkou bude med z vlastních úlů restaurantu, píše agentura Reuters.
Nejnovější rozhodnutí následuje po vyloučení červeného masa z jídelníčku restaurace na počátku nového tisíciletí. V aktualizovaném menu tak návštěvníci nenajdou už žádné maso, ryby ani mléčné výrobky. Passard řekl, že ho motivovala jeho láska k přírodě. Používání sezonní zeleniny podle něj také omezí dopad provozu restaurace na životní prostředí.
Osmašedesátiletý šéfkuchař přitom přišel ke slávě díky pečeným pokrmům jako "poulet au foin" (kuře na seně). Postupně se ale stal lídrem rostoucí vegetariánské kulinářské scény v Paříži. "Všechno, co jsem dokázal udělat ze zvířat, zůstane úžasnou vzpomínkou," řekl Passard Reuters. "Dnes se více posouvám směrem ke kuchyni emocí, kuchyni, kterou bych mohl popsat jako uměleckou. Má blíže k malování a šití... Dnes jsem jiný šéfkuchař," říká Passard.
Eva Čerešňáková, autorka, moderátorka, bývalá modelka a Česká vicemiss v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. V repríze vám přinášíme rozhovor s jedním z nejznámějších kuchařů a moderátorů pořadů o gastronomii Zdeňkem Pohlreichem.
VIP Eva Talks: Restaurační byznys je hlavně o lidech. Hned se pozná jak se starají, říká Zdeněk Pohlreich
Enjoy
L'Arpège je ve Francii první restaurací se třemi michelinskými hvězdami, která přešla na rostlinnou stravu. Připojila se tak k newyorskému podniku Eleven Madison Park, který se pod vedením šéfkuchaře Daniela Humma vydal podobnou cestou.
Na jídelním lístku pařížské restaurace je "mozaika" z rajčat, flambovaného lilku s nakládaným melounem a pokrm z mrkve, cibule, šalotky a zelí. Nejdražší menu stojí 420 eur (zhruba 10 300 korun) a lehký oběd přijde na 260 eur.
V některých zemích se v posledních letech spotřebitelé odvracejí od masa, poznamenal Reuters. Na loňských olympijských hrách v Paříži se organizátoři rozhodli snížit množství masa podávaného sportovcům a divákům.
Zatímco většina fine dining podniků staví na mase, Cap Aureo v chorvatském Rovinji otočilo pravidla naruby. Zelenina tu hraje hlavní roli, maso a ryby zůstávají v pozadí – a výsledkem je michelinská hvězda, dechberoucí menu a bezchybný servis.
Zelenina s Michelinem. Cap Aureo v Rovinji ukazuje, jak chutná budoucnost gastronomie
Enjoy
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.