Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Už žádné maso. První michelinská restaurace v Paříži bude vegetariánská

Tepelně upravená zelenina
iStock
 ČTK

Šéfkuchař Alain Passard, který je známý svými pečícími postupy, bude ve své pařížské restauraci L'Arpège oceněné třemi michelinskými hvězdami připravovat téměř výlučně už jen pokrmy z neživočišných surovin. Výjimkou bude med z vlastních úlů restaurantu, píše agentura Reuters.

Nejnovější rozhodnutí následuje po vyloučení červeného masa z jídelníčku restaurace na počátku nového tisíciletí. V aktualizovaném menu tak návštěvníci nenajdou už žádné maso, ryby ani mléčné výrobky. Passard řekl, že ho motivovala jeho láska k přírodě. Používání sezonní zeleniny podle něj také omezí dopad provozu restaurace na životní prostředí.

Osmašedesátiletý šéfkuchař přitom přišel ke slávě díky pečeným pokrmům jako "poulet au foin" (kuře na seně). Postupně se ale stal lídrem rostoucí vegetariánské kulinářské scény v Paříži. "Všechno, co jsem dokázal udělat ze zvířat, zůstane úžasnou vzpomínkou," řekl Passard Reuters. "Dnes se více posouvám směrem ke kuchyni emocí, kuchyni, kterou bych mohl popsat jako uměleckou. Má blíže k malování a šití... Dnes jsem jiný šéfkuchař," říká Passard.

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a gastropodnikatel
video

VIP Eva Talks: Restaurační byznys je hlavně o lidech. Hned se pozná jak se starají, říká Zdeněk Pohlreich

Eva Čerešňáková, autorka, moderátorka, bývalá modelka a Česká vicemiss v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. V repríze vám přinášíme rozhovor s jedním z nejznámějších kuchařů a moderátorů pořadů o gastronomii Zdeňkem Pohlreichem.

Přečíst článek

L'Arpège je ve Francii první restaurací se třemi michelinskými hvězdami, která přešla na rostlinnou stravu. Připojila se tak k newyorskému podniku Eleven Madison Park, který se pod vedením šéfkuchaře Daniela Humma vydal podobnou cestou.

Na jídelním lístku pařížské restaurace je "mozaika" z rajčat, flambovaného lilku s nakládaným melounem a pokrm z mrkve, cibule, šalotky a zelí. Nejdražší menu stojí 420 eur (zhruba 10 300 korun) a lehký oběd přijde na 260 eur.

V některých zemích se v posledních letech spotřebitelé odvracejí od masa, poznamenal Reuters. Na loňských olympijských hrách v Paříži se organizátoři rozhodli snížit množství masa podávaného sportovcům a divákům.

výzhled na Rovinji z Cap Aureo

Zelenina s Michelinem. Cap Aureo v Rovinji ukazuje, jak chutná budoucnost gastronomie

Zatímco většina fine dining podniků staví na mase, Cap Aureo v chorvatském Rovinji otočilo pravidla naruby. Zelenina tu hraje hlavní roli, maso a ryby zůstávají v pozadí – a výsledkem je michelinská hvězda, dechberoucí menu a bezchybný servis.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Martin Štangl se svým týmem

Vaří podle přírody, ne podle receptu. Karlínský Štangl může být dalším českým Michelinem

Přečíst článek
Nabídka restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise oceněné Michelinskou hvězdou

První Průvodce Michelin pro Česko vyjde v prosinci. Stát zaplatí desítky milionů korun

Přečíst článek
Asador Etxebarri – Axpe, Španělsko: Grilování povýšené na umění. Skrytý na baskickém venkově patří Etxebarri k nejlepším restauracím světa (v současnosti 2. v seznamu World’s 50 Best). Servíruje příběh ohně, dřeva a dokonalé jednoduchosti na každém talíři.

Michelinky, ale i venkovské hospůdky. Které restaurace vyhledávají nejbohatší Češi?

Přečíst článek
Doporučujeme