Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh fúzí a akvizic je na rekordu. Doba přeje prodávajícím

fúze a akvizice, ilustrační foto
iStock

Loni se na celém světě uskutečnily fúze a akvizice za rekordních 5,9 bilionu dolarů (125,3 bilionu korun), uvedla poradenská společnost Bain & Company. Akviziční boom by podle ní měl pokračovat i letos.

Reklama

Na trhu fúzí a akvizic bylo loni nebývale rušno a taky draho. Jednou z příčin tohoto boomu bylo prudce se měnící hospodářské prostředí, firmy ale těžily i z nižších úroků a zároveň za získané podniky platí čím dál více peněz.

Dosavadní rekord 4,6 bilionu dolarů dosáhly fúze a akvizice v letech 2007 a 2015. V roce 2020 činil objem fúzí a akvizic 3,7 bilionu dolarů.

Hnací silou prudkého nárůstu jsou dalekosáhlé změny v některých hospodářských oblastech. „Aby mohly rychleji postupovat například v oblasti digitální transformace, nezastaví firmy v akvizicích ani vysoké ohodnocení společností,” vysvětlují analytici.

Avast, sídlo

Poradci: Prodeje firem mají cenový vrchol za sebou

Nejen reality, i podniky se dosud prodávaly za rekordní ceny. Transakční trh táhla uvolněná měnová politika a levné úvěry. Trh s fúzemi a akvizicemi firem už ale začíná brzdit.   

Přečíst článek

Převzetí podnikům na druhé straně usnadňují nízké úroky. A to i přesto, že za přebírané společnosti musejí platit čím dál více.

„Je zde více potenciálních kupců, a tudíž i větší konkurence,” řekl agentuře DPA analytik Bain & Company Tobias Umbeck. „A to řídí ceny,” dodal.

Známky toho, že by akviziční boom měl brzy skončit, jeho firma nepozoruje. „Pro stále více společností jsou akvizice nepostradatelné, pokud chtějí držet krok s rychlými změnami ve svém oboru,“ uzavřel Umbeck.

Pac-man

Nezadržitelný akviziční apetit technologických gigantů je nežádoucí, shodují se experti

Velké technologické společnosti letos rekordním tempem nakupují menší konkurenty, píše britský ekonomický list Financial Times (FT). Poukazuje přitom na riziko omezení hospodářské soutěže, což v konečném důsledku poškodí spotřebitele.

Přečíst článek

Universal music group, ilustrační foto

Fúze a akvizice boří rekordy. Jejich hodnota letos už překonala 4,3 bilionu dolarů

Hodnota fúzí a akvizic v celém světě ve třetím čtvrtletí vzrostla o 38 procent na rekordních 1,52 bilionu dolarů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme