Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Temelín odstavil první blok. Energetici vymění palivo a zkontrolují bezpečnostní systémy

Temelín
iStock
 ČTK

Jaderná elektrárna Temelín v sobotu plánovaně odstavila první blok. Při odstávce, která potrvá asi dva měsíce, vymění energetici zhruba čtvrtinu paliva, zkontrolují také bezpečnostní systémy. Reaktor začnou energetici otevírat v pondělí, až vychladne. Uvedl to temelínský mluvčí Marek Sviták.

Reklama

Temelín odstavil blok ve fázi, kdy byl reaktor přibližně na třetinovém výkonu. Provozní personál snižoval výkon prvního bloku od 18:00, tempem pět megawattů za minutu. Turbogenerátor odpojili v sobotu podle plánu od přenosové soustavy ve 21:00. „O víkendu bude technologie postupně chladnout, například v primárním okruhu budeme snižovat teplotu vody přibližně o tři sta stupňů. Reaktor začneme otevírat po vychladnutí, tedy v pondělí. Otevírání reaktoru potrvá přibližně čtyři dny,“ řekl mluvčí.

Měnit se bude 42 ze 163 palivových souborů. Při odstávce plánuje Temelín 62 investičních akcí, téměř 16 tisíc činností. Hodně práce bude kolem turbíny, energetici budou třeba měnit rotor a ochranný štít na generátoru. Energetici také zkontrolují bezpečnostní systémy nebo vymění jednu ze tří jednotek transformátoru. I s dodavateli se do odstávky zapojí asi tisíc lidí.

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

I velcí dodavatelé energií krachují. Proč tomu tak je?

Od konce loňského roku Česko zažívá něco, co tu doposud nebylo – pády dodavatelů energií. Problémy vybraných tuzemských subjektů odstartovala souhra několika faktorů. Někteří z nich vlivem špatného plánování a obchodování na energetické burze PXE situaci neustáli a byli nuceni své zákazníky poslat do režimu DPI. Jak k tomu mohlo tak snadno dojít?

Přečíst článek

Letos je to první plánovaná odstávka v Temelíně. První blok byl v nepřetržitém provozu od loňského 22. května. Odstávku druhého bloku naplánovali energetici na 22. červenec.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny elektřiny, letos od začátku roku 5,4 terawatthodiny.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Temelín

Upgrade systémů v Temelíně zajistí Westinghouse. Přijde si přitom na miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme