Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strojírny ČKD Blansko jsou v insolvenci. Podnik ruského vlastníka dluží přes 300 milionů

Strojírny ČKD Blansko jsou v insolvenci. Podnik ruského vlastníka dluží přes 300 milionů
Profimedia
 ČTK

Strojírenská společnost ČKD Blansko Holding, která má ruského vlastníka, je v insolvenci. Ohrožena je víc než stovka pracovních míst.

Reklama

Strojírenská společnost ČKD Blansko Holding na sebe podala insolvenční návrh. Dluží přes 300 milionů korun, ale vlastní majetek přibližně za 60 milionů korun. Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Jediným akcionářem tradiční strojírenské firmy je ruská společnost Ťažmaš, která ji v roce 2010 koupila od skupiny J&T. V ČKD Blansko Holding aktuálně pracuje 133 lidí.

Majitelem ruské Ťažmaš je ruský poslanec Andrej Trifonov, jehož majetek v prosinci 2022 zmrazil kvůli ruské invazi na Ukrajinu Finanční analytický úřad (FAÚ). Předseda představenstva Jaroslav Ochatrin v insolvenčním návrhu uvedl, že kvůli tomu nelze ČKD prodat a firma se ani nemůže účastnit tendrů na zakázky, které byly zdrojem jejích příjmů.

Ostravská huť Liberty žádá soud o prodloužení moratoria

Hutní firma Liberty Ostrava požádala soud o prodloužení všeobecného moratoria, které ji chrání před věřiteli a jehož platnost vyprší ve čtvrtek. Soud o žádosti rozhodne prioritně během několika dní, uvedl mluvčí Krajského soudu Ostrava Igor Krajdl.

Přečíst článek

Sankce kvůli ruskému vlastníkovi navíc společnost zastihly v době, kdy po pandemii covidu rostly ceny energií i materiálu a dodavatelské řetězce byly narušené. K pádu firmy přispělo i to, že významným zdrojem zakázek pro ni bylo v minulosti právě Rusko. Prudký pokles poptávky nezvládala společnost kompenzovat snižováním provozních nákladů.

„V důsledku zpřísněni sankčního režimu došlo ke zrušení veškerých bankovních účtů firmy a žádná z českých bank v současné době není ochotna otevřít bankovní účet, což dělá provozování podniku a plnění zákonných povinností vůči věřitelům, zaměstnancům, státu a uspokojení věřitelů zcela nemožným,“ uvedl předseda představenstva. Společnost je podle něj předlužená, protože vlastní majetek v přibližné výši 60 milionů korun, její závazky ale přesahují 300 milionů korun.

Strojírenská firma ČKD Blansko v roce 2022 podle zveřejněné účetní uzávěrky vykázala ztrátu 262 milionů korun, ve ztrátě byla i o rok dříve. V roce 2021 skončila v minusu 55 milionů korun. Firmě také v roce 2022 meziročně klesly tržby, a to z 390 milionů korun v roce 2021 na 242 milionů o rok později.

ČKD Blansko Holding podniká v hydroenergetice a strojírenském odvětví, dodává mimo jiné komponenty pro vodní elektrárny.

Stanislav Šulc: Miliardový pád IPC ukazuje, že Češi pořád nechápou pojem zodpovědnost

Poslat na základě rady finančního poradce statisíce neznámé firmě s tím, že vám je zhodnotí o deset procent, když v bance nabízejí necelé procento, je hazard. Přesně tento hazard se nevyplatil již tisícovkám Čechů a další nejspíš budou následovat. Bohužel to významně poškozuje investiční klima země, bez jehož solidního fungování celá společnost bude dál strádat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Čínská lidová banka

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Přečíst článek
centrum Moskvy

Západní firmy v Rusku při odchodu zanechaly obří balík. Jde o více než 100 miliard dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme