Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strojírenská Promet Group loni trhla rekord v tržbách a dokončila generační předání

Rodina Materových z Promet Group
Promet Group, užito se svolením
 ČTK

Ostravská rodinná skupina Promet Group, za níž stojí rodina Materových a která zastřešuje okolo 40 společností působících zejména ve strojírenství, hutnictví nebo inženýrství, zvýšila v roce 2022 konsolidované tržby o 22 procent na rekordních 10,43 miliardy korun. Ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) skupině stoupl meziročně o 41 procent na 846 milionů korun. Uvedl to šéf marketingu a komunikace skupiny Pavel Barvík.

Reklama

„Společnost loni dokončila další významnou strategickou akvizici a zahájila dva projekty modernizace a ekologizace sléváren, jejichž hodnota přesáhne 1,1 miliardy korun. Dokončen byl také proces předání vedení firmy druhé generaci rodiny Materových,” uvedl Barvík.

Akviziční apetit

Členka představenstva společnosti Promet Group Denisa Materová uvedla, že skupina má za sebou rok plný významných událostí s velmi dobrým hospodářským výsledkem. „Dařilo se nám růst jak organicky v hlavních oborech našeho podnikání, tak díky jeho rozvoji dokončením akvizice významného chorvatského výrobce nákladních železničních vagonů Djuro Djaković,“ uvedla Materová.

Skupina se musela vyrovnat s vysokým růstem vstupů, především energií. „I tuto situaci jsme zvládli a navýšili provozní zisk, přičemž naše konsolidované tržby poprvé překonaly hranici deseti miliard korun. V srpnu jsme pak zahájili modernizaci a ekologizaci našich sléváren ve Vsetíně i Kopřivnici, která je významná jak z hlediska využívání nejmodernějších technologií výroby, tak pozitivním dopadem na okolí těchto závodů,“ uvedla Materová.

Většina společností skupiny Promet Group sídlí na území České republiky. Mezi nejvýznamnější patří kopřivnický výrobce nákladních automobilů Tatra Trucks, strojírenská společnost Tawesco vyrábějící například díly pro automobilový průmysl či velké svařované díly pro zemědělství nebo novojičínský výrobce těžkých svařenců Stecomtra. Promet Group zaměstnává více než 4000 lidí.

Tatra loni překonala plány výroby, letos hodlá vytvořit novodobý rekord firmy

Tatra loni překonala plány výroby, letos hodlá vytvořit novodobý rekord firmy

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks dosáhla loni tržeb 7,12 miliardy korun, což bylo o deset procent více, než plánovala. Zákazníkům dodala 1326 vozů, uvedla firma. Předloni měla automobilka tržby 5,31 miliardy korun a prodala 1278 automobilů. Letos Tatra plánuje další zvýšení výroby, s partnery také pracuje na vývoji nákladního automobilu s vodíkovými palivovými články.

Přečíst článek

Výrobu loni zvyšovaly například společností Tawesco a Tatra Trucks. „Loni se nám dařilo u našich stálých zákazníků a díky dobrým referencím jsme získávali také nové. A to nejen v oblasti automotive, ale také z oblastí zemědělské, lesnické a manipulační techniky, jejichž podíl na výrobě stále navyšujeme,“ uvedla ředitelka kopřivnické společnosti Tawesco Margita Rejchrtová.

Rodinou firmu řídí už druhá generace

Dokončení akvizice společnosti Djuro Djaković patřilo ve skupině mezi klíčové události loňského roku. Od listopadu v ní má Promet Group společně se skupinou CE Industries 82 procent v poměru 35 procent a 65 procent. Finanční ředitel skupiny a člen představenstva Promet Group Martin Kamarád uvedl, že se pro tuto významnou akvizici rozhodli vzhledem k dlouhodobému potenciálu železniční dopravy.

„Očekáváme, že potřeba nových nákladních vagonů bude i nadále růst, a to zejména z důvodu vysokého průměrného stáří současných flotil dopravců a zpřísňujících se norem a technických požadavků, které musejí vagony splňovat. Zároveň odvětví pomáhá i kohezní politika EU, která si i z ekologických důvodů dala za cíl významné navýšení podílu železnice na přepravě zboží,” uvedl Kamarád.

Skupina Promet Group je od vzniku v roce 1992 spojena se jménem svého zakladatele Reného Matery, který se po 30 letech budování firmy přesunul z pozice generálního ředitele a předsedy představenstva Promet Group do čela dozorčí rady. V představenstvu firmy jsou nyní jeho manželka Hana Materová, dcera Denisa Materová a finanční ředitel Martin Kamarád. Syn Radim Matera se pak stará o správu rodinných aktiv.

„Nastal čas dát prostor našim dětem, aby dál rozvíjely skupinu Promet Group, kterou jim předávám v pozici významné středoevropské firmy v oborech metalurgie, strojírenství a inženýringu. Jsem rád, že se rozhodly pokračovat v jejím řízení a zachovat tak duch rodinné firmy,“ uvedl René Matera.

DAKO-CZ chce v Indii využít boomu na železnici

Výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla DAKO-CZ rozvíjí své aktivity na indickém trhu. Velký potenciál pro růst byznysu české společnosti vidí v indické železnici. Firma vyslala do Indie svoji obchodní manažerku v rámci podnikatelské mise pořádané Svazem průmyslu a dopravy ČR, která se vrátila se slibnými kontakty.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme