Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

DAKO-CZ chce v Indii využít boomu na železnici

DAKO-CZ chce v Indii využít boomu na železnici
DAKO-CZ, užito se svolením
 nst
nst

Výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla DAKO-CZ rozvíjí své aktivity na indickém trhu. Velký potenciál pro růst byznysu české společnosti vidí v indické železnici. Firma vyslala do Indie svoji obchodní manažerku v rámci podnikatelské mise pořádané Svazem průmyslu a dopravy ČR, která se vrátila se slibnými kontakty.

Reklama

„Na indickém trhu cítíme hodně dalších potenciálních příležitostí. Za léta, co tam dodáváme naše produkty, máme vybudované kvalitní vztahy. Přesto, když se vyskytla příležitost vyslat našeho člověka na podnikatelskou misi, neváhali jsme. Naše obchodní manažerka Monika Jirušková navázala nové kontakty, které nám mohou pomoci k dalším obchodním příležitostem,“ říká Lukáš Andrýsek, předseda představenstva DAKO-CZ.

V Indii jako doma

Na indickém trhu firma z východočeské Třemošnice působí od roku 2006, aktivně se dodávkám do Indie věnuje od roku 2015, poslední roky velmi intenzivně. S tím, jak se postupně zvyšovalo procento tržeb, které firma v Indii generuje, vznikl v Ostravě podnik DAKO-CZ Machinery zaměřený na sériovou výrobu pro Indii. A konečně v minulém roce i dva společné podniky s předními indickými výrobci: MEDHA DAKO-CZ a JWL DAKO-CZ India. „Letos indické aktivity firmy ještě zastřeší nově vznikající dceřiná společnost DAKO-CZ India,“ popisuje indickou expanzi Andrýsek.

Potenciál dalšího růstu byznysu české společnosti v Indii vidí její zástupci v tamní železnici. Indie má čtvrtou nejrozsáhlejší železniční síť na světě, po USA, Rusku a Číně. Indian Railways je největším zaměstnavatelem v Indii a osmým největším na světě, zaměstnává přibližně 1,3 milionu lidí. Do své železnice a její modernizace navíc Indie již několik let masivně investuje.

Nové příležitosti

„Cílem podnikatelské mise bylo představit dalším potenciálním zákazníkům značku DAKO-CZ jako výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla s vlastním vývojem a zkušební laboratoří, pro niž je velmi důležitý aspekt bezpečnosti na železnici. Díky tomu, že mise byla zastřešena ministrem Janem Lipavským, jsme měli možnost setkat se s ministry, honorárními konzuly a s dalšími významnými představiteli Indické republiky včetně zástupců tamních firem,“ uvádí Jirušková.

Výrobce brzdových systémů a komponent pro kolejová vozidla loni vykázal dvoumiliardový obrat.

Dako-CZ láme rekordy, má dvoumiliardové tržby. Po Indii se chce dostat i do USA

Výrobce brzdových systémů a komponent pro kolejová vozidla z východočeské Třemošnice loni vykázal rekordní, dvoumiliardový obrat. Navzdory covidové pandemii, výpadkům v dodavatelských řetězcích, válce na Ukrajině a extrémnímu nárůstu cen energií se podařilo firmě, která spadá pod skupinu Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada, zdvojnásobit tržby oproti poslednímu předcovidovému roku 2019.

Přečíst článek

„Věřím, že se nám nově nabyté kontakty podaří postupně přetavit v další příležitosti, každopádně už to, že naše firma DAKO-CZ byla aktivně reprezentována na takto významné akci, je velmi cenné,“ dodává.

Kromě účasti na podnikatelské misi se zástupci společnosti DAKO-CZ zúčastnili také jednaní na Ministerstvu železnic Indie (Railway Boardu) a také přímo na RDSO (Research Designs and Standards Organization) v severoindickém městě Lucknow. RDSO je organizace spadající pod ministerstvo železnic, jež uděluje certifikace na veškeré produkty určené pro indické dráhy.

Společnost DAKO-CZ je předním výrobcem pneumatických, elektromechanických a hydraulických brzdových systémů pro kolejová vozidla s 207letou tradicí. Firma s ročními tržbami okolo 92 milionů eur, na kterých se ze 74 procent podílí zahraniční zakázky. Vlastníkem společnosti je skupina Czechoslovak Group českého podnikatele Michala Strnada.

Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů (SAE) smlouvu na výrobu a dodání 200 vozů na podvozcích Tatra.

Strnadova Excalibur Army získala kontrakt na tatrovky pro SAE za téměř dvě miliardy

Česká společnost Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů (SAE) smlouvu na výrobu a dodání 200 vozů na podvozcích Tatra. Kontrakt za 77 milionů eur (1,8 miliardy korun) firmy oznámily na mezinárodním zbrojařském veletrhu IDEX 2023. Excalibur je součástí holdingu Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme