Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Streamovací služba Deezer si jde na burzu pro desítky miliard

streamovací služba Deezer (ilustrační foto)
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Stejně jako před čtyřmi lety světová jednička na trhu hudebních streamovacích platforem Spotify se rozhodla jít na burzu i konkurenční francouzská společnost Deezer. Vstup plánuje na burzu v Paříži prostřednictví speciální akviziční firmy (SPAC) a očekává přínos 1,05 miliardy eur (asi 25,6 miliardy korun), uvedla agentura Reuters.

Reklama

Francouzská hudební streamovací platforma Deezer oznámila plány na vstup na burzu v Paříži v rámci dohody ohodnocené na něco málo přes miliardu eur. Uvedla to firma I2PO, která bude fungovat jako takzvaná speciální účelová akviziční společnost označovaná jako SPAC, jež po vstupu na burzu změní jméno na Deezer.

ilustrační foto

Globální trh s hudbou loni vzrostl téměř o pětinu, hlavně kvůli streamování

Globální trh s hudebními nahrávkami vzrostl v roce 2021 o 18,5 procenta, a to zejména díky růstu předplatného streamovacích služeb. Celkové tržby za rok 2021 tak dosáhly 25,9 miliardy dolarů (asi 579 miliard korun). Výsledky zveřejnila Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI), která celosvětově zastupuje nahrávací společnosti. 

Přečíst článek

Transakce ocení společnost Deezer na hodnotu 1,05 miliardy eur, uvedla agentura Reuters. „Deezer je připraven i nadále získávat významný podíl na vzkvétajícím trhu streamování hudby,“ uvedla v prohlášení šéfka I2PO Iris Knoblochová. Podle firmy má Deezer aktuálně 9,6 milionu předplatitelů a loňské tržby dosáhly 400 milionů eur (asi 9,8 miliardy korun).

„Deezer v posledních měsících výrazně zrychlil svou dynamiku a v únoru opět dosáhl dvouciferného růstu. S blížícím se zahájením partnerství RTL+ v Německu, mimo jiné, je budoucnost Deezer jasnější než kdy předtím,“ uvedl předseda představenstva Deezeru Guillaume d'Hauteville.

Spotify

Spotify po nátlaku začíná bojovat s dezinformacemi. Roganův kontroverzní podcast ale zůstává

Hudební streamovací služba Spotify podnikne kroky proti dezinformacím o covidu-19 na své platformě. Švédský gigant to oznámil poté, co folkrockový písničkář Neil Young začal platformu bojkotovat.

Přečíst článek

Pro Deezer založený v roce 2007 je to již druhý pokus o vstup na pařížskou burzu, upozornil server MusicBusinessWorldwide. Poprvé se tak chystal učinit v roce 2015. Od vstupu, od kterého si sliboval přínos 300 až 400 milionů eur, ale upustil jen několik dní předtím. Odůvodnil to tehdy „tvrdými tržními podmínkami“.

Mnohem větší rival a hlavní konkurent Deezeru Spotify provedl svou první veřejnou nabídku (IPO) v roce 2018. Nyní má firma tržní kapitalizaci kolem 26 miliard dolarů (584 miliard korun). Spotify měla podle interních statistikna konci loňského roku přes 400 milionů uživatelů, z nichž 180 milionů mělo placené předplatné.

Spotify (ilustrační foto)

Spotify rozšiřuje podcastové panství, získal firmy pro analýzu reklamy a obsahu

Největší streamovací hudební platforma Spotify dál sází na podcastový byznys. Koupila dvě analytické společnosti Podsights a Chartable, uvedl server MusicBusinessWorldwide. Za poslední tři roky firma do podcastových služeb investovala vyšší stovky milionů dolarů včetně angažmá kontroverzního moderátora Joea Rogana.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Firma Wood SPAC One odkoupí téměř poloviční podíl v prodejci obuvi Footshop.

První středoevropský SPAC dokončil námluvy. Na burzu pošle prodejce tenisek Footshop

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme