Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stoupl objem aktiv i počet klientů. Ale čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí klesl o 22 procent

ČSOB
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí klesl o 22 procent na 3,6 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou stoupl o 12 procent na 326 miliard korun. Počet klientů se zvýšil meziročně o 55 tisíc na 4,339 milionu. ČSOB patří mezi největší tuzemské banky.

Reklama

Čistý zisk skupiny ČSOB se v prvním čtvrtletí meziročně snížil zejména vlivem nižších výnosů a čistého úrokového výnosu,” uvedl generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek. České domácnosti ani firmy nemají podle něj problém se splácením závazků a podíl nevýkonných úvěrů na celém portfoliu byl na konci března rekordně nízký.

David Filippov nově povede obchod ve fintechu Skip Pay ze skupiny ČSOB

Obchod ve fintechu Skip Pay ze skupiny ČSOB povede David Filippov. Přichází z Klarny

Čtyřiatřicetiletý Filippov přebírá kompletní zodpovědnost za obchodní výsledky fintechu Skip Pay. Jeho úkolem bude posílit partnerství s největšími hráči na poli českého e-commerce.

Přečíst článek

Banka zaznamenala zvýšení objemu úvěrů o tři procenta na 879 miliard korun. Objem celkových klientských vkladů ČSOB narostl o sedm procent na 1,248 miliardy korun. Provozní výnosy ČSOB klesly na konci března meziročně o 15 procent na 10,1 miliardy Kč. Provozní náklady bez bankovních daní činily pět miliard Kč, což bylo o jedno procento více než před rokem.

Loni a letos zdaňuje lidi inflace, od příštího roku to bude konsolidační balíček.

Lukáš Kovanda: Loni a letos zdaňuje lidi inflace, od příštího roku to bude zase vláda. A neumí říct, proč

Loni a letos řadoví lidé v Česku splácejí veřejný dluh zastřeně, prostřednictvím rapidní inflace, totiž takzvanou „inflační daní“, zatímco od příštího roku jej budou splácet nezastřeně. A to prostřednictvím celé řady opatření, včetně zvýšení hned několika druhů daní, která vláda včera prezentovala v rámci představení konsolidačního balíčku, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Digitalizace postupuje rychle

Mobilní bankovnictví ČSOB, které loni poprvé překonalo v počtu uživatelů internetové bankovnictví a stalo se hlavní vstupní branou k účtům a dalším produktům, pokračuje v růstu. Počet uživatelů aplikace ČSOB Smart v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 39 procent na takřka 1,2 milionu. „Digitalizace postupuje ještě rychleji, než jsme si kdy mysleli. Jako banka prodáváme online více než polovinu všech produktů,” podotkl Blažek.

Aleš Michl, guvernér ČNB

Michl připustil možné zvýšení sazeb v červnu. Inflace by do čtvrt roku měla spadnout pod 10 procent

Meziroční inflace by do tří měsíců měla klesnout pod deset procent. Trend jejího postupného poklesu podle něj začal v únoru, kdy klesla na 16,7 procenta. Na dnešním setkání se studenty na Vysoké škole ekonomické v Praze to řekl guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl. V dubnu inflace činila 12,7 procenta.

Přečíst článek

Skupina ČSOB vykázala meziroční růst celkového objemu úvěrů na bydlení o tři procenta. ČSOB Stavební spořitelna v prvním kvartále poskytla o 26 procent více nezajištěných úvěrů než loni. Čtvrtinu z toho přitom tvořily úvěry na energeticky úsporná řešení.

Stavební spořitelny rozpůjčovaly ke konci dubna meziročně o 60 procent méně peněz

Stavební spořitelny poskytly od ledna do dubna úvěry za 10,85 miliardy korun. Meziročně se jejich objem snížil o 61,2 procenta. Klesá především zájem o úvěry zajištěné zástavním právem k nemovitosti. Počet nových smluv zůstává na úrovni loňského roku, lidé si sjednávají vyšší cílovou částku spoření.

Přečíst článek

Komerční bance stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 1,4 procenta na 3,6 miliardy korun. Monetě Money Bank meziročně klesl o 5,8 procenta na 1,2 miliardy korun. České spořitelně zisk vzrostl o třetinu na 3,3 miliardy korun, UniCredit Bank v ČR a na Slovensku stoupl o 19 procent na 2,2 miliardy Kč. Raiffeisenbank v ČR klesl o 28 procent na 864 milionů korun.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, ČSOB stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

ČSOB patří mezi největší bankovní domy v Česku. Týká se jí proto daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme