Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čistý zisk skupiny ČSOB klesl na 9,5 miliardy korun

ČSOB
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Čistý zisk skupiny ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, v prvním pololetí klesl o šest procent na 9,5 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou stoupl o 19 procent na 341 miliard korun. Zisky vesměs klesaly i ostatním velkým bankám.

Reklama

„V první polovině roku se čistý zisk skupiny ČSOB meziročně mírně snížil zejména v důsledku nižších výnosů, především čistého úrokového výnosu, ale také vyšších nákladů. České domácnosti ani firmy nadále nemají problémy se splácením závazků, podíl nevýkonných úvěrů na celém portfoliu zůstává v pololetí rekordně nízký," komentoval výsledky generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek.

Banka zaznamenala zvýšení objemu úvěrů o dvě procenta na 891 miliard korun. Objem celkových klientských vkladů ČSOB narostl o sedm procent na 1,264 miliardy korun. První pololetí 2023 potvrdilo podle Blažka další růst zájmu klientů ČSOB o lepší zhodnocení úspor ať už ve spořicích nebo investičních nástrojích. Nadále tak mírně klesal podíl úspor držených na běžných účtech ve prospěch spořicích účtů, termínovaných vkladů a investičních produktů.

Český prezident Petr Pavel

Pavel podepsal zpřísnění „lex Babiš“. Za porušení pravidel hrozí vyšší pokuty

Zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky bude od příštího roku přísnější, podobně jako přijímání dotací a pobídek. Média například nebudou moci politici převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu, za porušení povinností budou hrozit vyšší pokuty. Zpřísnění takzvaného „lex Babiš" se kvůli chybějící regulaci nevztahuje na internetová média. Prezident Petr Pavel tyto úpravy zákona o střetu zájmů podepsal.

Přečíst článek

Skupina ČSOB vykázala v prvním pololetí meziroční růst objemu úvěrů na bydlení o dvě procenta na 513 miliard korun. Stále větší je mezi lidmi zájem o nezajištěné úvěry na úsporné bydlení od ČSOB Stavební spořitelny. Tyto úvěry nyní představuji přes 30 procent celkového objemu financování spořitelny a tento podíl stále roste, uvedl Blažek.

Provozní výnosy ČSOB byly 20,6 miliardy korun, byly tak meziročně nižší o 12 procent. Provozní náklady bez bankovních daní činily 10,2 miliardy korun, což představovalo meziroční zvýšení o čtyři procenta. Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia byl na konci června 1,44 procenta.

Počet aktivních klientů se zvýšil o 67 tisíc. Počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o 25 procent na 1,212 milionu. Virtuální asistentku Kate si v aplikaci ČSOB Smart vyzkoušel více než milion unikátních uživatelů.

ČSOB

Belgická skupina KBC, majitel ČSOB, zvýšila meziročně zisk. Dařilo se jí i v Česku

Belgická finanční skupina KBC zvýšila ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání čistý zisk na 966 milionů eur (23,4 miliardy korun) z 887 milionů eur před rokem. Přispěl k tomu zejména růst čistých úrokových příjmů. V České republice zisk vzrostl na 276 milionů z 244 milionů eur ve stejném období loni, uvedla KBC, která je mimo jiné vlastníkem ČSOB.

Přečíst článek

Komerční bance klesl v pololetí čistý zisk o 2,9 procenta na 8,1 miliardy korun, České spořitelně se snížil o 16 procent na 9,3 miliardy korun, Monetě o 13,7 procenta na 2,5 miliardy korun a Raiffeisenbank o 21 procent na 2,37 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 5,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 23 procent.

Těchto bank se týká takzvaná windfall tax, kterou schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, ČSOB stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme