Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stavebnictví se znovu nadechlo, nepatrně vzrostla průmyslová výroba

Stavební výroba v Česku se v únoru zvýšila meziročně o 3,6 procenta
Stanislav Šulc / Newstream
 ČTK

Po čtyřech měsících poklesu se stavební výroba v Česku v únoru zvýšila meziročně o 3,6 procenta, což byl nejrychlejší růst od května 2022. Vzhůru stavebnictví táhly inženýrské stavby, pozemní stavitelství meziročně kleslo, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s lednem byla stavební produkce vyšší o 4,8 procenta.

Reklama

Pozemní stavitelství se v únoru meziročně snížilo o 1,5 procenta, naopak inženýrské stavitelství vzrostlo o 19,4 procenta. „Stavební produkce v únoru meziročně i meziměsíčně vzrostla. Tahounem byly inženýrské stavby, jejichž růstu prospěla také nízká základna a příznivé počasí,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Stavební povolení v únoru dostaly projekty v orientační hodnotě 35 miliard korun, což bylo meziročně o 15,9 procenta méně. „Za únorovým poklesem orientační hodnoty stály opravy dopravní infrastruktury a nová výstavba bytových budov, kde nebyla povolena žádná stavba nad miliardu korun,” řekla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Únorový pokles pozemního stavitelství dokládá vývoj ve výstavbě bytů. Především v bytových domech začala výstavba 1861 bytů, což bylo proti loňskému únoru o 47,2 procenta méně. Stavebníci dokončili 3331 bytů, což znamenalo meziroční růst o 24,3 procenta ve všech kategoriích s výjimkou rodinných domů.

Zleva místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a předseda představenstva, CENTRAL GROUP a.s. Dušan Kunovský na setkání lídrů českého stavebnictví, 8. června 2023, Praha.

Stavebnictví ne a ne vybřednout z krize. Byty už se nevyplácí stavět, tvrdí tuzemští developeři

Stavebnictví je v hluboké krizi a cestou z ní je výrazné snížení cen stavebních dodávek. Investorům se jinak nevyplatí investovat. Práci stavebníkům ale komplikuje také regulace a legislativa. Vyplývá to z analýzy stavebního a bytového trhu rezidenčního developera Central Group a poradenské společnosti KPMG. Podle analýzy nový stavební zákon, který by letos v létě měl vejít v platnost, a s ním spojená digitalizace přináší nejistotu a obavu z celkového kolapsu stavebního povolování.

Přečíst článek

Průmysl se vzpamatovává

Průmyslová produkce se po třech měsících poklesu v únoru meziročně zvýšila o 0,7 procenta. Důvodem růstu byla hlavně výroba automobilů, vyplývá z údajů ČSÚ. Meziměsíčně byla průmyslová výroba vyšší o 1,9 procenta.

Produkce motorových vozidel ve srovnání s loňským únorem vzrostla o 9,2 procenta. „Tento výsledek byl částečně ovlivněn nižší srovnávací základnou z loňského února,” podotkl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Meziroční růst výroby podpořil i potravinářský nebo chemický průmysl.

Hodnota nových zakázek průmyslových firem se zvýšila o 8,8 procenta. Průměrný evidenční počet zaměstnanců se proti loňskému únoru snížil o 2,1 procenta.

Michal Strnad, majitel holdingu Czechoslovak Group

Skokan mezi českými miliardáři. Strnad překonal Babiše, Zavorala i Dospivu

Mezi dolarové miliardáře se letos opět dostalo 11 Čechů, z nichž nejbohatší je nadále dědička investiční skupiny PPF Renáta Kellnerová s majetkem 18 miliard dolarů (v přepočtu asi 421 miliard korun). Skokanem roku se stal zbrojař Michal Strnad, který se ve světovém žebříčku meziročně posunul nahoru o stovky příček. S majetkem 4,4 miliardy dolarů (103 miliard korun) je mezi Čechy na šestém místě.

Přečíst článek

Škoda Auto zvýší od dubna mzdové tarify o pět procen

Český průmysl dál strádá. Můžou za to Němci a Číňani

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se vyvíjejí nejméně nepříznivě za celé období od srpna 2022. Vyplývá to z v úterý zveřejněného březnového indexu nákupních manažerů. Podmínky se sice stále zhoršují, ale meziměsíčně vůbec nejslabším tempem právě od srpna 2022. To svědčí o tom, že český průmysl nakročil ke stabilizaci podmínek v něm, které neblaze poznamenaly dopady války na Ukrajině a energetické drahoty.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme