Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

PPF prodá část Telecomu na Balkáně za desítky miliard. Šmejc: Jde o jeden z největších dealů PPF

Jiří Šmejc, ředitel PPF
ČTK
 nst
nst

V přepočtu 52 miliard korun. Tolik zaplatí společnost Emirates Telecommunication Group Company, působící pod značkou e&, za polovinu aktiv, které drží PPF Telecom v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku.

Reklama

V okamžiku vypořádání transakce zaplatí e& za svůj podíl 2,15 miliardy eur, tedy zhruba 52 miliard korun. Součástí transakce nejsou společnosti O2 Czech Republic a CETIN. PPF to oznámila v tiskové zprávě.

Dohoda předpokládá navíc dodatečný smluvní bonus ve výši 350 milionů eur (8,4 miliardy korun) pro PPF, který bude vyplacený v případě překročení určitých finančních cílů během tří let po uzavření transakce. Nebudou-li tyto cíle splněny, počítá smlouva naopak s vracením části kupní ceny ve výši 75 milionů eur (1,8 miliardy korun).

„Kupní cena, která společně se smluvními bonusy může dosáhnout výše až dvou a půl miliardy eur, znamená z finančního hlediska jednu z největších transakcí, jakou kdy PPF realizovala,“ okomentoval transakci Jiří Šmejc, CEO skupiny PPF.

Rodí se významný hráč v telekomunikacích

Do nově vytvořeného partnerství nevstupují telekomunikační firmy, které PPF vlastní na území České republiky. Podle Šmejce je to dáno nejen specifickým postavením, které domácí trh v uvažování PPF zaujímá, ale i plány na vytvoření synergií (tzv. ekosystému) mezi firmami, které zde vlastní.

„Věřím, že díky know-how a zkušenostem, které v daném regionu má PPF, a díky globální síle našich partnerů můžeme společně mít oprávněné ambice na další zajímavé akvizice i synergie,“ dodal k transakci Šmejc.

Jiří Šmejc, ředitel PPF

Šmejc: Úprk z Ruska PPF bolel, ale byl správný. Ztráty kompenzovala jiná teritoria

PPF pod vedením Jiřího Šmejce mění strategii, nový šéf skupiny chce přenést těžiště podnikání na tradiční trhy vyspělých zemí. Rychlý odchod z Ruska, který PPF stál miliardy, a postupné stažení z asijských trhů jsou toho důkazem.

Přečíst článek

Ve stejném duchu se vyjádřil také CEO skupiny e& Hatem Dowidar: „Spojení zkušeností a expertízy PPF Telecom Group s našimi inovačními kapacitami přispěje k posílení naší pozice v odvětví telekomunikací ve střední a východní Evropě. Jsme odhodláni dosáhnout synergií, optimalizovat a zefektivnit nákupní procesy a zdokonalit nabídku služeb zákazníkům v souladu s naší ambicí být vedoucí globální technologickou skupinou.“

Společnost zároveň oznámila, že dosavadní generální ředitel PPF Telecom Group Balesh Sharma ve funkci i po realizaci transakce setrvá. 

Dohodou o partnerství mezi PPF a e& vzniká významný hráč na telekomunikačním trhu ve střední a východní Evropě. PPF společně s e& cílí na dosažení synergií v nejrůznějších oblastech, mj. v nákupu či velkoobchodních a roamingových dohodách. Partnerství umožní PPF Telecom Group využít zkušeností e& z jiných trhů a rozvinout nabídku moderních digitálních produktů, tzv. internetu věcí (IoT) a B2B služeb. To přispěje ke zlepšení nabídky zákazníkům i zákaznické zkušenosti. 

 Vypořádání transakce se očekává na začátku roku 2024 a podléhá schválení příslušnými regulátory. Závisí přitom na uskutečnění korporátní reorganizace, vytvoření optimální a efektivní kapitálové struktury i na realizaci určitých administrativních procesů. Transakce může také podléhat kontrole i regulaci ze strany EU.

Zásilkovna se stala vítězem žebříčku 100 nejlepších zákaznických zkušeností v Česku, který každoročně sestavuje poradenská společnost KPMG ČR na základě 50 tisíc zákaznických hodnocení.

PPF zvažuje koupi Zásilkovny. Když, tak ale jedině celou, říká šéf PPF Šmejc

Skupina PPF zvažuje případnou koupi společnosti Packeta, jejíž součástí je v ČR logistická firma Zásilkovna. „Určitě se na to budeme dívat, ale pokud bychom o Zásilkovnu měli zájem, tak jedině o celou,“ řekl novinářům generální ředitel PPF Jiří Šmejc. Zásilkovna vznikla v roce 2010 s cílem usnadnit e-shopům přepravu zboží k zákazníkům. Mluvčí Zásilkovny Kamil Chalupa odmítl informaci jakkoliv komentovat.

Přečíst článek

e&, dříve Etisalat, je největší telekomunikační firma Spojených arabských emirátů. Vznikla v roce 1976 jako telefonní společnost a v současnosti působí jako globální telekomunikační skupina v 16 zemích a poskytuje služby 164 milionům zákazníků.

PPF Telecom Group poskytuje mobilní a datové služby, služby pevných linek a internetovou televizi. Má 18 milionů mobilních zákazníků, 1,1 milionu zákazníků služeb pevného vysokorychlostního internetu a více než 700 tisíc předplatitelů internetové televize. Skupina zaměstnává celkem 12 700 lidí.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Podpora Ukrajiny Česko znevýhodňuje. Poznáme to na ceně chleba

Přečíst článek
Stopku ukrajinskému obilí vystavilo i Bulharsko. Brusel chystá kompenzace za miliardy

Stopku ukrajinskému obilí vystavilo i Bulharsko. Brusel chystá kompenzace za miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme