Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spěšný vlak do Bradavic není bezpečný. Jeho provozovatel prohrál soudní spor

Jacobite Express z Harryho Pottera
Profimedia
 ČTK

Britský železniční dopravce West Coast Railways (WCR), který provozuje i historický vlak známý z filmů o Harrym Potterovi, prohrál u soudu spor týkající se bezpečnostního zajištění. Podle verdiktu musí firma do vlaků instalovat centrální zamykání dveří vagonů, což kvůli nákladům nechtěla udělat a žádala o výjimku, uvedl server BBC News.

Reklama

WCR jezdí na trati na Skotské vysočině mimo jiné s historickou soupravou taženou parní lokomotivou. Vlak zvaný Jakobín (Jacobite) se objevil ve filmech o čarodějnickém učni Harrym Potterovi jako Bradavický expres, kterým hrdinové jezdili do školy čar a kouzel.

Britský vládní úřad pro silniční a železniční dopravu (ORR) po dopravci žádal, aby dostatečně zajistil bezpečnost cestujících centrálním zamykacím systémem dveří, firma ale chtěla dostat výjimku vzhledem k historickému charakteru vlaku a nákladům na modernizaci ve výši sedmi milionů liber (téměř 200 milionů korun).

„Další provozovatelé historických spojů, kteří využívají hlavní trati, nutné investice do centrálního uzamykacího systému udělali... a nyní zbývá, aby totéž učinila i WCR,“ uvítal rozhodnutí úřad ORR. „Takové upravené vagony si zachovají historický ráz, ale také dodržují základní moderní bezpečnostní standardy,“ doplnil.

Profesor Milan Knížák

Milan Knížák: Lidé chtějí žít v okovech. A v nich si hrát na individualismus

Byl prvním polistopadovým rektorem AVU, šéfoval Národní galerii a i dnes patří k nejkontroverznějším osobnostem české polistopadové společnosti. Profesor Milan Knížák přednedávnem představil svá nejnovější díla v galerii DSC. A dokázal, že jej osud člověka, společnosti i země stále zajímá. „Ve světě je hodně peněz, které chce společnost dát na své vlastní zkulturnění. Nechápe, že kultura není o penězích. Není to přímá ani nepřímá úměra,“ říká Milan Knížák v rozhovoru pro newstream.cz, v němž rekapituluje svou celoživotní dráhu a hodnotí současnou společnost.

Přečíst článek

Americké firmy Warner Bros Discovery a Paramount podle zdrojů jednají o spojení

Velká fúze v Hollywoodu? Dvě z největších filmových studií jednají o spojení

Americké firmy Warner Bros Discovery a Paramount Global jednají o spojení, jeho konkrétní podoba ale zatím nebyla stanovena. S odkazem na zdroje o tom ve středu informovala zahraniční média, firmy samy se k tomu nevyjádřily. Pokud by se spojily, ocitla by se pod jednou střechou dvě z pěti hlavních filmových studií v Hollywoodu, uvedla BBC.

Přečíst článek

Původní Alenka v říši divů patří k nejdražším knihám historie

Harry Potter, nebo Hobit? Nejdražší dětské knihy stojí miliony

Do aukce se již za měsíc dostane jeden z výtisků první edice Harry Pottera J. K. Rowlingové. Jedná se o jeden z pouhých 200 kusů, které se v roce 1997 dostaly do volného prodeje. Poslední takový výtisk v aukci vynesl 471 tisíc dolarů. Které dětské knihy jsou na prestižním seznamu nejcennějších sběratelských artiklů?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme