Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sony čelí miliardové žalobě kvůli PlayStationu. Na výsledek čekají zástupy hráčů

Playstation 5 od společnosti Sony
ČTK
 ČTK

Japonská společnost Sony čelí v Británii žalobě o pět miliard liber (146 miliard korun) kvůli své herní konzoli PlayStation. Její uživatelé jsou přesvědčeni, že firma zneužívá svého postavení na trhu a v posledních šesti letech jim účtovala příliš vysoké ceny za hru samotnou i neúměrné poplatky za nákupy doplňků. Informoval o tom server BBC.

Reklama

Skupinovou žalobu vede Alex Neillová, kterou Britové znají jako zastánkyni práv spotřebitelů. Pokud vše půjde podle představ stěžovatelů, mohlo by se odškodnění dočkat skoro devět milionů hráčů. Žaloba uvádí, že Sony PlayStation porušila antimonopolní zákony, protože zavedla nespravedlivé podmínky jak pro vývojáře her, tak pro vydavatele. Výsledkem byl podle stěžovatelů růst cen.

Nejúspěšnějším až kultovním počinem herního studia Epic Games byla hra Fortnite.

Sony a majitel Lega zbrojí na metaverse, za miliardy dolarů koupí podíly v Epic Games

Budování virtuálního světa zvaného metaverse získalo další finanční stimul. Nadnárodní zábavní gigant Sony a majitel Lega, společnost Kirkbi koupili podíly, každý za miliardu dolarů (asi 22 miliard korun), v herní společností proslavené její Fortnite, firmě Epic Games, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

„Už se nedá nic dělat,“ řekla BBC Neillová, když komentovala začátek sporu. Zástupci Sony PlayStation se k žalobě zatím nevyjádřili. Nespokojení uživatelé stížnost podali u tribunálu, který řeší spory konkurenční povahy. Poukazují například na to, že z každé digitální hry nebo z nákupu doplňků prostřednictvím on-line obchodu PlayStation Store je podle pravidel nutné odvádět 30procentní poplatek.

Každý hráč může vysoudit přes 16 tisíc

Odškodné, které by mohl jednotlivec vysoudit, se odhaduje na 67 až 562 liber (1960 až 16 400 korun). Týká se to v Británii každého, kdo od srpna 2016 nakoupil digitální hry nebo herní doplňky na své konzoli nebo přes virtuální obchod PlayStation Store.

PS5

Akcie Sony postihl výprodej. Může za to herní akvizice Microsoftu

Na trhu herních konzolí se formuje nové rozložení sil. Platforma Xbox od Microsoftu by díky v úterý oznámené akvizici vydavatele videoher Activision Blizzard mohla mít brzy citelně navrch vůči konkurenční platformě PlayStation firmy Sony. Zpráva o převzetí vyvolala výprodej akcií japonské společnosti na tokijské burze. Titul ve středu oslabil o téměř 13 procent.

Přečíst článek

„My si myslíme, že máme skutečně pádné argumenty. Jinak bychom to nedělali,“ řekla Neillová. „Je to dost velký počin postavit se takové firmě, jako je Sony,“ dodala. Neillová také řekla, že bojuje za miliony lidí, kterým byly účtovány příliš vysoké poplatky, aniž cokoliv tušili.

Sony prý brala hráče na hůl

„Domníváme se, že společnost Sony zneužila svého postavení a že své zákazníky brala na hůl. Kroky společnosti Sony tak stojí spoustu peněz miliony lidí, kteří si to nemohou dovolit. Zejména když jsme uprostřed krize způsobené růstem životních nákladů a když jsou lidi vyždímaní z peněz jako nikdy předtím,“ řekla Neillová.

PS5

Efekt covid vyprchal. Také prodej videoher letos dostihne recese

Další odvětví, které v době pandemie nemoci covid-19 zažívalo rozkvět, ohrožuje recese. Podle prognózy výzkumné společnosti Ampere Analysis tržby za videohry a související služby letos meziročně klesnou o 1,2 procenta na 188 miliard dolarů (4,6 bilionu korun), uvedl zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Není to poprvé, co si spotřebitelé stěžují na poplatky na digitálních platformách a za přístup k digitálnímu obsahu. Podobně si lidé ve více zemích stěžovali na americké firmy Apple a Google.

„Jakmile jste jednou v těch operačních systémech Apple nebo Android, tak už nemáte na výběr a musíte platit vysoké částky za obsah, protože neexistuje alternativa. My říkáme, že v případě zákazníků Sony PlayStation je to v podstatě totéž,“ dodala Neillová. Varovala ale, že podobné spory se mohou táhnout i roky.

Google zaplatí mimosoudní vyrovnání v kauze platové diskriminace

„Rovnostářský“ Google mimosoudně zaplatí miliardy kvůli žalobě, že diskriminuje ženy

Google urovnal hromadnou žalobu, která jej obvinila ze systematické mzdové diskriminace žen. Slíbil, že zaplatí finanční vyrovnání ve výši 118 milionů dolarů (asi 2,75 miliardy korun). Zároveň pozve pozorovatele zvenčí, aby přezkoumali jeho platové praktiky. Pro Google, který se pyšní rovnostářským étosem, byl dlouhotrvající právní spor nepříjemným tématem, chybu ale i přes mimosoudní dohodu nepřiznal, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Brusel nejspíš posvětí největší akvizici na trhu videoher. Microsoft pohltí firmu Activision Blizzard

Brusel nejspíš posvětí největší akvizici na trhu videoher. Microsoft získá firmu Activision Blizzard

Přečíst článek
První model walkmanu představila společnost Sony 1. července 1979.

FOTOGALERIE: Walkman slaví 44 let. V dětství dnešních padesátníků jej chtěl každý

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme