Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Smartwings se vrací pod českou kontrolu. Šimáně a spol. vykoupili Číňany

Smartwings se vrací pod českou kontrolu
Profimedia
 nst
nst

Smartwings se plně vrací pod kontrolu českých akcionářů v čele s miliardářem Jiřím Šimáněm, kteří od čínské skupiny Citic odkoupí necelou polovinu letecké společnosti.

Reklama

Aerolinky Smartwings opět zcela ovládnou čeští vlastníciů. Téměř poloviční podíl dosud zprostředkovaně vlastněný čínskou společností CITIC koupila česká firma Prague City Air, oznámila mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Cenu transakce firmy po vzájemné dohodě nebudou zveřejňovat, dodala mluvčí.

Díky této transakci je nyní Smartwings plně v rukou podnikatelů a zakladatelů Jiřího Šimáněho a Romana Vika a jejich společností.

„Dne 20. února 2024 byl dokončen nákup 49,92 procenta akcií ve společnosti Smartwings mezi kupujícím, společností Prague City Air, a prodávajícím, společností Rainbow Wisdom Investment Limited,“ oznámila Dufková. Právě přes Rainbow Wisdom Investment držela podíl 49,92 procenta ve Smartwings čínská firma CITIC. „Smartwings, a.s. se tak dostávají zpět plně pod kontrolu českých akcionářů, kteří křížově vlastní 100 procent akcií ČSA a Smartwings,“ doplnila Dufková.

K prodeji dochází poté, co zkrachovala jednání mezi Citic a izraelskou leteckou společností Israir, připomíná server HN. Za převzetí Smartwings měla Israir nabízet 44 milionů eur (asi 1,1 miliardy korun). 

Číňané získali téměř poloviční podíl v českém dopravci v roce 2016 v rámci vlny čínských investic, kterou prosazoval tehdejší prezident Miloš Zeman. 

Prague City Air vznikla předloni v lednu a stala se investorem leteckého dopravce ČSA, který se v březnu 2021 ocitl kvůli vysokým dluhům v úpadku. Soudem povolená reorganizace ČSA pak skončila předloni v létě. Během let ale ČSA přišly o většinu letadel i linek, hlavním českým dopravcem jsou nyní Smartwings.

České aerolinie slaví sto let, ale není co slavit

Zdeněk Pečený: České aerolinie slaví sto let, ale není co slavit

Jedna z nejstarších aerolinek světa má stále zvučné jméno a řadu fanoušků. Současný majitel ale o rozvoj značky nemá zájem. České aerolinie tento víkend slaví sto let od jejich prvního letu. Na šampaňské ale nedojde, nejspíše by na něj nezbyly peníze. Z národního dopravce nic nezbylo. Jak se do této situace dostal?

Přečíst článek

Smartwings loni klesl zisk na 478 milionů korun, tržby vzrostly o 235 procent

Dozvuky pandemie. Dopravci Smartwings meziročně klesl zisk na 478 milionů

Český letecký dopravce Smartwings za loňský rok vykázal čistý zisk 478 milionů korun, což je meziročně o 24 procent méně. Tržby loni více než zdvojnásobil na 19,3 miliardy korun, za rok 2021 to bylo 8,2 miliardy. Provozní zisk před zdaněním dopravci vzrostl oproti předchozímu roku téměř o dvě procenta na 766 milionů korun. Za poklesem čistého zisku podle Smartwings stojí navýšení nákladových úroků z úvěrů, kterými dopravce zmírňoval dopady pandemie covid-19.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Jeden hezký příběh končí. Kijonková odešla ze Zásilkovny, bude si užívat peníze

Ten příběh se pořád opakuje. Nějaký mladý dravec vymyslí nový koncept, sežene investora, pár let sedí v exekutivě, rozvíjí expanzivní plány. Ale potom přijde okamžik, ke kterému podnikatelské myšlenky nové štiky v rybníce vždy směřovaly. Vykešovat peníze, zhodnotit své několikaleté úsilí, a odjet do teplých krajin.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme