Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Samsung už brzy zavede do svých telefonů umělou inteligenci. Předstihl v tom Apple

Samsung už brzy zavede do svých telefonů umělou inteligenci. Předstihl v tom Apple
iStock
 ČTK

Společnost Samsung Electronics dnes představila svůj model generativní umělé inteligence (AI) a naznačila, že se brzy objeví na jejích zařízeních. Firma o tom informovala v tiskové zprávě. Zpravodajský server CNBC připomněl, že jihokorejský podnik v tomto ohledu předstihl americkou firmu Apple.

Reklama

Firma svůj model generativní inteligence pojmenovala Samsung Gauss, a to podle Carla Friedricha Gausse, „legendárního matematika, původce teorie normálního rozdělení, která je základem strojového učení a AI“, uvedla firma. Technologie je určená pro aplikace s AI v zařízeních Samsungu.

Systém AI má několik funkcí. Generativní jazykový model může pomoci při sestavování e-mailů a překladu obsahu a také „zlepšit zkušenosti spotřebitelů tím, že umožňuje inteligentnější ovládání zařízení, pokud je integrován do produktů“.

Druhá funkce umožňuje interním vývojářům rychle psát kód, zatímco třetí, Samsung Gauss Image, dokáže generovat nebo upravovat obrázky.

Samsungu klesl ve třetím čtvrtletí provozní zisk o 78 procent

Jihokorejský gigant Samsung ohlásil pokles provozního zisku o 78 procent

Provozní zisk jihokorejské společnosti Samsung Electronics ve třetím čtvrtletí klesl o 78 procent oproti loňsku; na 2,4 bilionu wonů (41 miliard korun), uvedla agentura Reuters s odvoláním na předběžné výsledky hospodaření firmy. Výsledky však byly lepší, než čekali analytici, protože trh s paměťovými čipy vykazuje po výrazném poklesu první známky oživení.

Přečíst článek

Zahanbený Apple

„Samsung Gauss se v současné době používá ke zvýšení produktivity zaměstnanců, ale v blízké budoucnosti bude rozšířen i na různé aplikace produktů Samsung, aby poskytl nové uživatelské zkušenosti,“ uvedla společnost.

Samsung by tak mohl být mezi prvními výrobci telefonů na světě, kteří do svých zařízení zavedou generativní umělou inteligenci. Viceprezident divize chytrých telefonů Daniel Araujo v říjnu uvedl, že technologie generativní AI se k zákazníkům dostane pravděpodobně příští rok.

Termínem generativní umělá inteligence se označují systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele. Do povědomí široké veřejnosti se dostaly zejména díky chatovacímu systému ChatGPT, který vyvinula společnost OpenAI podporovaná Microsoftem. Firma koncem loňského listopadu ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti a systém si rychle získal popularitu.

Čínské škobrtnutí připravilo Apple o část zisků

Čínské škobrtnutí připravilo Apple o část zisků

Tržby výrobce iPhonů klesají už čtvrtý kvartál po sobě. Applu zatápí čínský Huawei, který americkou technologickou jedničku na čínském trhu sesadil z pozice nejprodávanější značky smartphonů.

Přečíst článek

Telefony iPhone podle analytiků přišly o vedoucí pozici na čínském trhu

Apple přišel o vedoucí pozici na čínském trhu. Novým králem je Huawei

Chytré telefony iPhone americké společnosti Apple přišly o vedoucí pozici na čínském trhu, předstihla je domácí značka Huawei, uvádí zpráva analytiků společnosti Jefferies, kterou cituje server CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme