Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Protestující lékaři. V Praze vypovědělo přesčasy až 38 procent z nich

V největších pražských nemocnicích vypovědělo přesčasy 18 až 38 procent lékařů
iStock
 ČTK

V největších pražských nemocnicích vypovědělo od prosince přesčasy asi 18 až 38 procent lékařů, většinou je jich 100 až 300. O uspořádání služeb v následujícím měsíci podle nich vedení s lékaři teprve jednají. Péče omezena nebude, v prosinci je objem plánované péče obvykle nižší, uvedli.

Reklama

Podle Sekce mladých lékařů České lékařské komory přesčasy v celé ČR vypovědělo 6000 lékařů z 13 tisíc, kteří v nemocnicích slouží. Podle statistik jich celkem v nemocnicích pracuje asi 22 tisíc. Protestující žádají úpravy zákoníku práce a zvýšení základní mzdy.

Ve Fakultní nemocnici Bulovka podle mluvčí Evy Libigerové výpovědi dosud podalo 212 z 560 tamních lékařů, tedy asi 38 procent. „Počet výpovědí na jednotlivých klinikách a odděleních je velmi individuální, nicméně na některých z nich jde o více než polovinu ze sloužících lékařů,“ uvedla. Vedení nemocnice se podle ní snaží o dohodu s lékaři a zajištění provozu.

Z 1250 lékařů Všeobecné fakultní nemocnice podle mluvčí Marie Heřmánkové podalo výpověď z přesčasů 319, což je zhruba čtvrtina. Na žádné z 40 klinik a ústavů podle ní nejde o nadpoloviční počet. „Prověřujeme všechny možnosti reorganizace práce lékařů na klinikách, kde probíhají pohotovostní služby,“ uvedla mluvčí.

Dalibor Martínek: Jsou doktoři novodobá šlechta? Někdy se tak tváří. V podstatě jsou to montéři

Je tu další vlna protestů doktorů. Mladí lékaři hrozí, že od prosince nebudou dělat přesčasy. To by bylo celkem pochopitelné, nikdo nechce jen tak dělat přesčasy. Tady je ovšem v pozadí výhrůžka, že když nenastoupí do služby, nebude v Česku dostatečná zdravotní péče a někdo by to mohl odnést životem. Máme tady takové drobné vydírání.

Přečíst článek

Pětina lékařů podle mluvčí Terezy Romanové podala výpověď z přesčasů ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, na žádné klinice podle ní nejde o více než polovinu z nich. „Uzávěry ani omezení neplánujeme, péči v potřebném rozsahu zvládneme pokrýt,“ doplnila Romanová.

Fakultní nemocnice Motol zaměstnává podle vedoucí oddělení marketingu a PR Jany Krejčí Merxbauerové 1319 lékařů, do služeb nastupuje 765 z nich. Celkem 245 podalo výpověď z přesčasové práce, podle Merxbauerové někteří z nich ale neslouží, chtěli ale vyjádřit kolegům podporu.

Klidnější prosinec

„Prosinec je specifický v tom, že většina elektivních výkonů se plánuje v první polovině prosince, takže v této chvíli se ukazuje, že problém bude řešitelný bez poklesu péče,“ uvedla. Od ledna pak budou nemocnice moci čerpat fond přesčasů od začátku, tedy 416 hodin u těch lékařů, kteří výpověď z dobrovolných přesčasů nepodali, a 150 hodin u těch protestujících. „Nemocnice ani v prvním čtvrtletí 2024 zatím žádný pokles neočekává,“ doplnila.

Nemocnice Na Homolce měla podle výroční zprávy z roku 2021 v přepočtu na plné úvazky 291 lékařů. Výpovědi z přesčasové práce podle mluvčí Martiny Dostálové podalo 11 z nich. V Nemocnici Na Františku podle mluvčí Lucie Krausové žádný z lékařů výpověď z přesčasů nepodal. Mluvčí Institutu klinické medicíny (IKEM) a Fakultní Thomayerovy nemocnice na dotazy neodpověděli.

Rakovina zjištěná z kapky krve: pardubická firma chce do praxe přivést nápad českého vědce

Rakovina zjištěná z kapky krve: pardubická firma chce do praxe přivést nápad českého vědce

Najít nádor v rané fázi, kdy se dá úspěšněji léčit, dokáže metoda vyvinutá týmem profesora Michala Holčapka na Univerzitě Pardubice. Nápad se nyní snaží převést do praxe spin-off společnost Lipidica nejdříve v Česku, výhledově i v zahraničí.

Přečíst článek

V některých nemocnicích v ČR je situace horší než v Praze, počty výpovědí se tam blíží polovině lékařů. Například ve Fakultní nemocnici Hradec Králové odvolalo své souhlasy s prací přesčas 400 z tamních 900 lékařů. V Nemocnici Jihlava podalo výpověď asi 140 z 300 lékařů, v krajské nemocnici ve Zlíně pracuje 400 lékařů, slouží 280 a přesčasy od prosince odmítla skoro stovka.

Lepší je situace například v sedmi krajských nemocnicích v Ústeckém kraji, kde by mohlo od prosince chybět asi 160 z 1000 lékařů, nejvíc v Mostě a Litoměřicích. V Krajské nemocnici Liberec protestuje 50 z 520 lékařů. Kolem deseti procent lékařů podalo výpovědi také v Karlovarské krajské nemocnici.

Protesty lékařů odstartovala změna zákoníku práce, která zdvojnásobila maximum dobrovolných přesčasů na 832 hodin a fakticky znemožnila dosud používané 24hodinové služby. Zástupci lékařů o změně zákoníku práce jednali s ministerstvy práce a zdravotnictví, která vrácení těchto změn navrhla v další novele, podle nich ale nejsou dostatečné. Žádají speciální příplatek za 24hodinovou službu a zvýšení základní mzdy na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy, tedy na 65 tisíc až 130 tisíc korun. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) jim přislíbil zákon o odměňování zdravotníků a vyčlenění 6,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění v roce 2024 na odměňování zdravotníků, zvýšení platových tabulek ale odmítl.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme