Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Případ korupční chobotnice v krajských nemocnicích. Soud poslal její strůjce do vazby

Ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev (vlevo) u soudu. Spolu s dalšími devíti lidmi je obviněn z manipulace s veřejnými zakázkami.
Profimedia
 ČTK

Soud ve středu uvalil vazbu na bývalého ředitele ústecké Krajské zdravotní Petra Malého i šéfa jihlavské nemocnice Lukáše Veleva. Oba jsou obviněni v korupční kauze zmanipulovaných tendrů na nákup zdravotnického materiálu.

Reklama

Policie v pondělí zasahovala v sídlech krajských nemocnic a začala trestně stíhat deset lidí včetně generálního ředitele a manažerů zadavatele a šéfů dodavatelů zdravotnické techniky. Státní zástupce navrhl uvalit vazbu na pět z deseti obviněných. Soud ve středu všem jeho návrhům vyhověl. Do vazební věznice poslal kromě Veleva i Malého a podnikatele Tomáše Buriana i Miroslava Hůserka a Jana Máru. Burian organizovanou skupinu ovlivňující veřejné zakázky v krajských nemocnicích řídil.

Ředitelé krajských nemocnic měli na základě příkazů Buriana, majitele společnosti A Pharm Česká republika ovlivňovat veřejné zdravotnické zakázky tak, aby je vyhrávaly spřátelené firmy. Společnosti si zakázky uměle navyšovaly zhruba o deset procent, které si pak skupina rozdělovala, stojí v usnesení o zahájení trestního stíhání. Podnikatel podle kriminalistů členům skupiny vyhrožoval násilím nebo postihem od spřátelených policistů.

Sídlo ředitelství Krajské zdravotní v Ústí nad Labem

David Ondráčka: Zatýkaní v krajských nemocnicích? Do stejné řeky vstupujeme poněkolikáté

Píše se únor 2024. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahuje v Krajské zdravotní v Ústí nad Labem (KZ) kvůli podezření z manipulace se zakázkami. Zadrží celkem deset lidí. Mezi nimi i ředitele, či náměstka. Kriminalisté zasahují i v budově ředitelství. Jde o o holdingovou společnost, která sdružuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji, vlastníkem je krajská samospráva. Copak to jen připomíná?

Přečíst článek

Kvůli tomu, že byla dodávka části lékařského vybavení pro nemocnice spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj, se případu ujal Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Policie podle něj zatím zdokumentovala škodu ve výší milion eur, tedy asi 25 milionů korun. Vyšetřování ale nadále pokračuje a suma nemusí být konečná.

EPPO tvrdí, že organizovaná skupina nejméně od roku 2022 systematicky manipulovala s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice ve prospěch předem vybraných dodavatelů a v některých případech nakupovala zdravotnické vybavení bez zahájení zadávacího řízení. Šlo například o operační stoly, zařízení pro laparoskopické a artroskopické operace, endoskopy, defibrilátory, chirurgické vrtačky a ventilátory.

Představenstvo Krajské zdravotní odvolalo generálního ředitele Malého už v pondělí večer. Šéfa Nemocnice Jihlava Veleva se rada Kraje Vysočina zatím neodvolala. Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) ve středu nicméně řekl, že není možné, aby osoba vazebně stíhaná řídila nemocnici, předjímat kolektivní rozhodnutí rady kraje o odvolání ředitele ale nechtěl. O funkci ředitele jihlavské nemocnice bude krajská rada jednat zítra (ve čtvrtek). 

Podle serveru Seznam Zprávy ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v reakci na pondělní policejní zásah zastavilo financování projektů obou nemocnic. Celkově jde o podporu ve výši 959 milionů korun. Nemocnice zatím informace o zastavení dotací nemají.

Evropský úřad rozkryl chobotnici v českých nemocnicích

Evropský úřad rozkryl chobotnici v českých nemocnicích. Manipulovala se zakázkami

Policie zadržela deset lidí v Česku kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Uvedl to Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) na webu. O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, ale Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) nyní zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelými jsou právě odvolaný generální ředitel Krajské zdravotní a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zleva právník Tomáš Sokol a obžalovaný moravskoslezský hejtman Jan Krkoška u soudu

David Ondráčka: Případ hejtmana Krkošky poukázal na korupci ve zdravotnictví. Změnilo se něco?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme