Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Požár výrobní haly v Žebráku zničil výrobní linku i materiál. Policie odhadla škodu na 1,8 miliardy

Škoda po požáru průmyslové haly v Žebráku je předběžně 1,5 miliardy korun
ČTK
 ČTK

Průmyslovou halu v Žebráku na Berounsku zachvátil v pondělí dopoledne požár, který za sebou nechal podle policie škodu 1,8 miliardy korun, tedy čtvrtou nejvyšší za 33 let. Shořela celá hala na výrobu plastových autodílů, výrobní linka i materiál. Hasiči z místa požářiště postupně odjíždí, likvidaci ale zřejmě ohlásí až ve středu. Příčina požáru zatím není známá, vyšetřovatelé předpokládají, že ho způsobila nedbalost nebo technická závada. Případ vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti, za které pachateli v případě obvinění hrozí osm let vězení.

Reklama

V hale společnosti Novares CZ Zebrak začalo hořet v pondělí kolem 11:00 a během dne se u požáru vystřídalo 154 hasičů z 25 jednotek, kteří měli k dispozici 33 cisteren. Pomáhal jim i vrtulník s bambivakem, který shazoval vodu doprostřed zřícené haly. Zásah komplikovalo vedro. Halu po vypuknutí požáru opustilo 70 zaměstnanců firmy, všichni vyvázli bez zranění. Zdravotníci v pondělí ale ošetřili 15 hasičů, většina byla dehydratovaná, tři převezli k dalšímu vyšetření do nemocnice.

FOTOGALERIE: Notre Dáme dostal nové krovy. Jak vypadal požár před čtyřmi lety?

Vzhledem k rozsahu požáru a počtu zasahujících jednotek hasiči v pondělí krátce po příjezdu na místo vyhlásili zvláštní, nejvyšší stupeň poplachu, kolem 15:00 se požár přestal šířit. Zhruba o pět hodin později hasiči snížili stupeň požárního poplachu na druhý a jednotky se začaly vracet na základny. K dalšímu snížení poplachu, na základní, hasiči přistoupili dnes ráno.

Dohašování ale neskončilo, hasičům s ním pomáhá těžká technika. „V tuto chvíli probíhá rozebírání zřícené konstrukce a dohašování ohnisek požáru, která se nacházela pod konstrukcí," uvedl dnes dopoledne mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. Odpoledne podle něj na místě bude zřejmě ještě jedna jednotka kvůli dohledu. O následném vyhlášení likvidace rozhodne velitel zásahu, podle Sýkory se to předpokládá ve středu ráno, předcházet tomu bude závěrečná kontrola požářiště.

Stávky v Austrálii vyvolávají obavy o globální dodávky plynu

Obavy o cenu plynu. Stávky v Austrálii mohou ohrozit globální dodávky, Evropa je v ohrožení

Hrozba stávek v Austrálii, která patří mezi přední producenty zemního plynu, by mola narušit křehkou rovnováhu globálních dodávek a opět lidem zvýšit účty za odběr, uvádí agentura Bloomberg. Plyn se tak podle ní opět stává rizikem pro světovou ekonomiku.

Přečíst článek

Jak dlouho potrvá vyšetřování příčin požáru, není jasné. Při vyhodnocování poznatků použijí hasiči i záběry z kamer z vnitřku objektu.

První předběžný odhad škody po požáru zveřejnili hasiči v pondělí večer a vyčíslili ho na 1,5 miliardy korun. Dnes zveřejněný odhad policie je o 300 milionů vyšší. Z požárů průmyslových objektů v Česku od roku 1990 byl dosud nejničivější ten, který zasáhl 13. srpna 2015 propylenovou jednotku chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova. Ohni předcházel výbuch a požár následně zasáhl i pyrolýzní pece. Firma škodu na majetku vyčíslila na čtyři miliardy korun.

Firma Novares CZ Zebrak v Žebráku vyrábí plastové díly pro auta. Jedním z odběratelů Novaresu je například společnost Toyota.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme