Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Střelba v pražské Filozofické fakultě: 14 mrtvých a desítky zraněných. Střelec byl student univerzity

V pražské filozofické fakultě se střílelo, na místě jsou mrtví a zranění
ČTK

Česko dnes zažilo nejtragičtější případ střelby ve své historii. Útočník v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v centru Prahy odpoledne zastřelil podle posledních údajů policie 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno. Mrtvý je i střelec, který po útoku zřejmě spáchal sebevraždu. Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek. Událost vyvolala šok i vlnu solidarity. Politici vyjádřili soustrast pozůstalým a ocenili práci zasahujících policistů a dalších záchranných složek.

Reklama

Podezřelým je čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň ve středních Čechách, který dosud neměl záznam v trestním rejstříku. Inspiroval se podle policie obdobným případem v zahraničí, střelba byla podle všeho činem osamělého střelce. Policie navíc prověřuje možnost, že muž má na svědomí i dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese, před šesti dny tam zemřel podle médií dvaatřicetiletý muž a jeho dvouměsíční dcera.

Večer se kvůli tragédii mimořádně sešla vláda, zasedání se zúčastnil i prezident Petr Pavel. Kabinet rozhodl, že sobota 23. prosince bude dnem státního smutku. Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval občany, aby uctili památku obětí tragédie minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

Prezident Petr Pavel apeloval na politiky, média i občany, aby tragédii nezneužívali politicky, k útokům na policii či k šíření dezinformací. Považuje za důležité mimo jiné nalézt rozumná řešení, jak situacím podobným dnešní tragédii do budoucna předcházet, pokud to vůbec lze. Česko podle Pavla nyní potřebuje hlavně zdrženlivost. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že na předvánočních akcích byl posílen policejní dohled už kvůli říjnovému útoku hnutí Hamás na Izrael, určitá opatření ale budou.

Soustrast pozůstalým obětí a šok nad událostí vyjádřili i další čeští a zahraniční politici, velvyslanci, představitelé vysokých škol, úřady, firmy, církve, spolky a další instituce. Policie i Univerzita Karlova zřídily krizovou telefonní linku, zejména psychologickou pomoc nabízejí také další organizace. Nadační fond UK vyhlásil sbírku na pomoc rodinám obětí, studentů a pedagogů, které událost zasáhla. Na pietním místě v sídle univerzity na Ovocném trhu se večer sešly desítky lidí, kteří tam zapalovali svíčky.

Policejní prezident Martin Vondrášek večer novinářům řekl, že v budově fakulty byl obrovský arzenál zbraní a střeliva. Nebýt rychlého zákroku policie, obětí by bylo násobně více, uvedl. Útočník měl podle rektorky univerzity Mileny Králíčkové při příchodu na fakultu zbraně zřejmě ve větším zavazadle.

Střelec může být i klánovický vrah

Policie podle Vondráška pracuje s verzí, že střelec má na svědomí i muže a kojence z Klánovického lesa. Policie po pachateli tohoto činu od pátku zatím marně pátrala, jeho totožnost dosud neznala. Podle Vondráška souvisí možné propojení obou případů s tím, co policie ve čtvrtek našla na Kladensku v místě úmrtí muže, který byl údajně otcem střelce z fakulty. Žádnou jeho vazbu k těmto obětem ani k lokalitě nezjistila

Krátce po poledni obdržela policie informaci o tom, že 24letý muž z obce Hostouň na Kladensku měl odjet do Prahy s tím, že si chce vzít život. Posléze byl v obci nalezen mrtvý muž, zřejmě otec podezřelého ze střelby na FF UK. Policie měla informaci o tom, že střelec bude mít přednášku v ulici Celetné. Evakuovala proto tamní budovu, střelba se ale následně uskutečnila v budově fakulty na Palachově náměstí v Praze 1.

Policie po ohlášení střelby okolí budovy uzavřela, odkláněla dopravu a vyzvala občany, aby se v oblasti nezdržovali a nevycházeli ven. Studenti i zaměstnanci fakulty se zamkli a zabarikádovali v učebnách a v knihovně. Poté je policie evakuovala do nedalekého Rudolfina a v budově začala s pyrotechnickou prohlídkou.

Server tn.cz zveřejnil fotografii ozbrojeného muže na střeše budovy. Před 16:00 policie oznámila, že pachatel byl zneškodněn. „Střelec byl eliminován. Celá budova je v současné chvíli evakuována a na místě je několik mrtvých a desítky raněných,“ oznámila policie na síti X

Později upřesnila, že zřejmě spáchal sebevraždu, stříleli na něj ale i zasahující policisté. Záchranná služba nejdříve oznámila, že mrtvých je 11 včetně útočníka, policejní prezident později řekl, že obětí je víc než 15, večer upřesnil, že je potvrzeno 14 obětí a 25 zraněných. Pacienty rozvezly sanitky do několika pražských nemocnic. Do pátečního rána se policii podařilo ztotožnit 11 obětí střelby. Všichni zemřeli podle dosavadního vyšetřování v budově fakulty, ačkoliv jeden z mrtvých ležel venku na ulici.

Podle Rakušana je zbraňová legislativa v Česku poměrně přísná a dobře nastavená. Podotkl, že u člověka, který nemá žádný záznam v rejstříku, je těžké předvídat, že se dopustí takto závažného činu.

Střelec podle dostupných záběrů, na kterých je vidět, použil s největší pravděpodobností samonabíjecí pušku AR-15, uvedla Česká televize (ČT). Zbraň od amerického výrobce měl navíc vybavenou optickým zaměřovačem a podpůrnou dvojnožkou pro střelbu na delší vzdálenost. V Česku je možné ji držet legálně. Pušku AR-15 často zneužívají střelci při útocích v amerických školách.

Pachatel se podle policie inspiroval obdobnou hrůznou událostí v zahraničí. Na FF UK nadále pokračují pyrotechnické prohlídky, ohledání místa by mělo skončit v pátek v dopoledních hodinách. Podle policie nic nenasvědčuje tomu, že střelec měl komplice. 

Svět truchlí za pražské oběti střelby

Čtvrteční střelba na pražské vysoké škole je čtvrtá nejhorší podobnou události v Evropě za posledních 15 let. Do Česka nyní míří kondolence z celého světa - lítost nad incidentem a soustrast rodinám a příbuzným obětí střelby vyjádřili i zahraniční státníci. Čeští politici v reakcích na sociálních sítích hovořili o tragédii a strašlivé události. Ocenili také práci integrovaného záchranného systému (IZS) a jeho rychlou reakci. Policie opakovaně vyzvala občany i novináře, aby nešířili neověřené zprávy ani informace o střelci.

Útok na půdě školy řešila policie i ve středu, a to v Třebíči, kde šestnáctiletý žák zaútočil na pracovnici školy nožem a lehce ji při tom zranil. Policisté věc řeší jako pokus o vraždu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme