Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Policie proti střelci z Karlovy Univerzity postupovala správně, prokázala kontrola

Tisková konference Policie ČR k vyhodnocení postupu při útoku střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy
ČTK
 ČTK

Při zásahu proti útočníkovi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) policisté loni 21. prosince podle vnitřní kontroly nechybovali. Jejich postup byl adekvátní, rychlý a profesionální, v souladu s právními i interními předpisy, a to během samotné střelby i při předchozím pátrání po podezřelém.

Reklama

Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia nicméně doporučil zlepšit krizovou komunikaci s představiteli institucí či akcí, kde by se podobný útok mohl příště odehrát. Zástupci policie na dnešní tiskové konferenci uvedli, že motiv pachatele, který po činu obrátil zbraň proti sobě, dál prověřují. Na fakultě i doma nechal dva totožné dopisy, jejich obsah nekomentovali. V případě dvojnásobné vraždy v Klánovicích, z níž je také podezřelý, už vyloučili jako motiv vztah s oběťmi.

V souvislosti se střelbou na univerzitě, která si vyžádala 14 obětí na životech, zatím kriminalisté po celé zemi řešili 165 skutků - většinou schvalování trestného činu a nebezpečné vyhrožování. V pražských nemocnicích zůstává necelé tři týdny po tragédii osm lidí. Po střelbě jich bylo hospitalizováno 25, většinou s různě vážnými střelnými zraněními.

„Úřad vnitřní kontroly provedeným šetřením nezjistil pochybení příslušníků policie. Postup policistů byl v souladu s platnými právními předpisy a interními akty řízení. Zásah policie lze hodnotit jako rychlý a profesionální,“ řekl ředitel Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia Michal Tikovský. Zmínil, že policisté při pátrání o studentovi fakulty kvůli jeho možným sebevražedným úmyslům neinformovali vedení školy, jen přítomné zaměstnance. Doporučil proto pro příště zlepšit krizovou komunikaci s dotčenými institucemi.

Kvůli zásahu na univerzitě se objevila kritika, že policie situaci podcenila. V den tragického činu měla informace o tom, že čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středočeské obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život, v jeho bydlišti poté našla mrtvého otce hledaného. Zjistila, že student bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze, evakuovala proto tamní objekt filozofické fakulty, střelba byla ale následně hlášena z nedaleké hlavní budovy na náměstí Jana Palacha.

Policisté podle Tikovského zvolili adekvátní prostředky k vypátrání muže. V danou chvíli podle něj nemohli vědět, že by střelec mohl mířit do na náměstí Jana Palacha nebo že by se chystal zabíjet. Policisté měli informace o tom, že je student legálním držitelem několika zbraní, nevěděli ale, že je má u sebe. Policejní prezident Martin Vondrášek zdůraznil, že je potřeba rozlišovat mezi tím, co policisté mohli vědět v operační fázi trvající necelé tři hodiny, a co vědí nyní.

Ruský rubl

Astronomický úplatek. Dva agenti ruské FSB si měli mezi sebe rozdělit pět miliard rublů

Dva členové ruské tajné služby FSB, zadržení loni z listopadu kvůli přijetí úplatku ve výši pěti miliard rublů (asi 1,23 miliardy korun), uzavřeli dohodu s vyšetřovateli a vypovídají proti svým společníkům v tomto případu, kolegovi z tajné služby a skupině elitních vyšetřovatelů. Informují o tom ruská média s odvoláním na federální kriminální ústřednu.

Přečíst článek

Za profesionální a rychlý označil Tikovský i postup policistů při zásahu proti střelci, následné evakuaci z objektu či první pomoci, kterou poskytli na místě raněným. Postup při vydání zbrojního průkazu útočníkovi byl podle něj v souladu s právními předpisy, vyšetřování ale ještě neskončilo.

Motiv činu je neznámý

Také motiv pachatele policisté stále prověřují. U dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese, kde několik dní před útokem na fakultě student podle policie zastřelil muže a jeho dvouměsíční dceru, už policie vyloučila vztahový motiv. V případě střelby na fakultě, v Klánovicích i Hostouni je vedeno trestní řízení pro trestný čin vraždy. Policie našla v domě podezřelého dopis, totožný u něj nalezla i na fakultě, k obsahu se nevyjádřila. Podle médií se v něm pachatel přiznal ke klánovickému případu.

Podezřelý ze střelby v Klánovicích a na FF UK získal zbraně legálně, koupil je loni. Policie pracuje s verzí, že si na ně pořídil půjčku. Co se týče použité zbraně, dosud není hotová kompletní balistická expertiza. Zatím je potvrzené, že podezřelý střílel v Klánovickém lese z jednoho druhu zbraně, která byla totožná jako zbraň nalezená u něj doma.

Policisté od 21. prosince řešili 165 skutků souvisejících s činem na FF UK. V 93 případech zahájila úkony trestního řízení, ve 12 z nich je už ukončila. Ve 34 případech se jednalo o schvalování trestného činu, u 29 činů o nebezpečné vyhrožování, následují násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a šíření poplašné zprávy. Nikdo zatím není ve vazbě, čtyři osoby policisté převezli k psychiatrickému vyšetření.

V roce 2024 přibude internetových podvodů, některé budou téměř neodhalitelné

Internet se během letošního roku stal zase o něco nebezpečnějším a divočejším místem, alespoň z hlediska růstu kriminality zaměřené na spotřebitele. Zatímco v roce 2021 registrovala policie v kyberprostoru 9,5 tisíce trestných činů, v roce 2022 jich už bylo téměř 19 tisíc a v první polovině roku 2023 přes 10 tisíc. Zároveň roste komplexita a věrohodnost jednotlivých podvodných kampaní. Jedním z hlavních důvodů je rozvoj nástrojů generativní umělé inteligence, které podvodníkům umožňují vytvořit více "kvalitnějších" podvodů za kratší dobu. Oblast podvodů a digitálních útoků zaměřených na obyčejné lidi se bude dynamicky vyvíjet, nastiňuje technologické společnosti ANECT.

Přečíst článek

Efektivnější prověřování a vyšetřování typově shodných případů má zajistit nová pracovní skupina Střelec. Vondrášek zmínil mezi možnými oblastmi pro zlepšení zvýšení analytických schopností policie, rozšíření střelecké přípravy mimo prvosledové hlídky a pokračování v komunikaci s provozovateli měkkých cílů.

Zásahem se zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie jí dnes předala padesátistránkovou zprávu úřadu o prověření zásahu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ocenil, že policie věcně a podrobně informovala o okolnostech tragické střelby na filozofické fakultě. Je podle něj v zájmu všech, aby rozptýlila veškeré pochybnosti vztahující se k zákroku a předešla spekulacím. „Oceňuju i to, že policie sama identifikovala prostor pro zlepšení - ať už v informování nebo ve využití analytických nástrojů, jako jsou registr zbraní a podobně,“ napsal ministr na síti X. GIBS se podle něj bude zabývat nejen zjištěním policejní kontroly, ale i podněty od občanů a z médií.

Omluva od Kobzy

Za své výroky v souvislosti s tragickou událostí na fakultě se omluvil poslanec opozičního hnutí SPD Jiří Kobza. V příspěvku, který později smazal, mimo jiné pachatele označil za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“ a podivoval se nad tím, co se na Filozofické fakultě UK učí. Nyní poslanec napsal, že příspěvek vytvořil ve chvíli, kdy měl velkou zlost nad zmařenými životy. Nechtěl se dotknout rodin obětí a dalších účastníků, uvedl.

Okolnosti vánočního večírku na ministerstvu v době tragické střelby na FF UK i výroky, kterými jeho pozdní ukončení hájil, bude dnes večer stranickým kolegům vysvětlovat vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a šéf lidovců Marian Jurečka. Premiér Petr Fiala (ODS) dnes řekl, že Jurečka v této věci chyboval, nicméně chyby lituje a omluvil se. Tím považuje kauzu za uzavřenou.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Lidovci podrželi Jurečku. Širší vedení strany jej podpořilo s ohledem na jeho dosavadní práci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme