Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po šedesátce nepodceňujte vyšetření zraku. Proč chodit na pravidelné prohlídky?

Po šedesátce nepodceňujte vyšetření zraku. Proč chodit na pravidelné prohlídky?
Peakstock / Shutterstock.com
Komerční spolupráce

S přibývajícím věkem se naše vidění mění a stoupá riziko, že se kromě vzniku vad či jejich zhoršení objeví oční nemoc. Které jsou ty nejčastější a jak lze riziko snížit? Nepodceňujte pravidelné kontroly v optice a návštěvy očního lékaře!

Reklama

Makulární degenerace

Věkem podmíněná makulární degenerace (ozn. VPMD) je strašákem seniorů. Postihuje totiž žlutou skvrnu, tedy část sítnice, ve které se nacházejí buňky které poskytují  nejostřejší vidění. Jakmile dojde k degeneraci žluté skvrny, začnou být některé činnosti náročné až nemožné, například čtení nebo řízení auta. Naštěstí existují způsoby, jak lze riziko výskytu VPMD snížit. Nezapomínejte nosit sluneční brýle s ochrannými UV filtry, snažte se dodržovat zásady zdravého životního stylu, a hlavně docházejte na pravidelné měření zraku k optometristovi či na kontroly ke svému očnímu lékaři.

Zelený zákal

Zatímco VPMD je v některých formách léčitelná a lze podstoupit určitá lékařská ošetření, která zabrání úplné ztrátě zraku, zelený zákal je neléčitelný. Nejčastěji postihuje lidi starší 40 let. Zeleného zákalu (neboli glaukomu) si zpočátku vůbec nemusíte všimnout. Je tedy dobré věnovat pozornost detailům a jakmile si všimnete, že je pro vás čtení náročnější a zhoršuje se vám zrak, vydejte se na kontrolní měření zraku do optiky nebo ordinace očaře.

Šedý zákal

Katarakta neboli šedý zákal znamená zamlžené vidění, které je způsobeno zakalením čočky. Opět platí, že se více vyskytuje u starších lidí. K odstranění šedého zákalu je nutné podstoupit operaci, protože brýle ani léky se šedým zákalem nepomohou.

Diabetická retinopatie

Čtveřici onemocnění očí uzavřeme diabetickou retinopatií. Ta postihuje pacienty trpící diabetem a počáteční příznaky jsou bohužel snadno přehlédnutelné. Abyste měli jistotu, že u vás nedojde k rozvinutí diabetické retinopatie, nebo dokonce až slepotě, pravidelně podstupujte vyšetření očí a nepodceňujte ani vyšetření související se samotnou cukrovkou.

Jak často docházet na vyšetření zraku?

U každé nemoci jsme zmínili, že největší význam hrají pravidelné návštěvy optometristy ů. Jaká by ale měla být ideální frekvence? Pokud je vám již více než 40 let, na měření docházejte jednou za rok.

PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Během komplexního měření proběhne měření zrakové ostrosti a potřebné korekce. Optometrista dokáže rozpoznat i příznaky různých nemocí - v takovém případě vás o tom bude informovat spolu s doporučením, abyste navštívili očního lékaře.

U lékaře pak proběhne kromě měření ostrosti zraku také měření nitroočního tlaku, lékař rovněž zkontroluje rohovku a zorné pole. Také podstoupíte řadu testů, které určí váš barvocit a prověří spolupráci mezi oběma očima. Nosíte-li dioptrické brýle, dojde také k jejich případné úpravě. Komplexní oční vyšetření není bolestivé a lékař během něj dokáže odhalit případná oční onemocnění a včas zahájit léčbu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jak vypadat co nejlépe? Poradí vědci

Biohacking: Zdravě žijící lidé jsou krásnější. Má to vědecké důvody

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme