Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kvalitní venkovní kuchyně je drahý špás, říká kameník Hrdina

Pergola s kuchyní z kamenické dílny otce a syna Hrdinů
Kamenictví Hrdina
Michal Nosek

Rodinný podnik kameníků Karla a Tomáše Hrdinových expanduje. Aktuálně si dokonce koupili kamenolom Vyhnánov v Královéhradeckém kraji, který disponuje pískovcem nejvyšší kvality na českém trhu.

Reklama

„Díky nákupu lomu, což je největší novinka v naší firmě, a již zaběhlé zakázkové kamenické výrobě, může firma Hrdina České pískovce nabídnout polotovary a výrobky pro řemeslníky v té nejvyšší kvalitě," uvádí jednatel Tomáš Hrdina. O ceně však hovořit nechce. Dominantou prací kamenické firmy zůstávají realizace venkovních kuchyní, z přímo na místě upravovaných kvádrů, o které je stabilní zájem. „Lidé navíc pochopili, že venkovní kuchyně v zahradě zvedne cenu nemovitosti,“ říká Tomáš Hrdina, který již vybudoval venkovní kuchyně i řadě českých miliardářů.

„Růst zájmu o venkovní vaření nastal již v době pandemie, kdy výrazně vzrostl zájem o pobyt na chatách a chalupách. Navíc venkovní stavba určená pro vaření a zábavu stmelí při posezení rodinu a přátele," dodává.

Stovky realizací

Otec a syn už mají za sebou stovky realizací venkovních pískovcových kuchní a tak Tomáš může říct, že klientelu tvoří lidé napříč celou společností. „Zákazníci k nám přicházejí s myšlenkou a nějakou částkou, kterou chtějí investovat. Samozřejmě si hlídají, aby návrh a realizace nepřekročily jejich maximum. Toto sledují i velmi bohatí lidé. Nejvíce zakázek máme v rozmezí mezi třemi až pěti sty tisíci korun, ty tvoří asi třetinu objednávek,” popisuje Tomáš strukturu trhu.

Venkovní kuchyně z pískovcových kvádrů Hrdinové stavěli i řadě známých osobností. Mezi jejich zákazníky tak patří například herec Bolek Polívka, herečka Alice Bendová, či herec Roman Vojtek. Pískovcové dílo si však u Hrdinů objednali také někteří z nejbohatších Čechů, jako je Radovan Vítek nebo byl Petr Kellner. Velmi zajímavá byla i zakázka na kuchyň na Zanzibaru, v jednom z nejluxusnějších resortů, který navštěvuje hlavně klientela z Ameriky.  

Dlouhá tradice

Těžba má na výchdě Čech několikasetletou tradici a nejvíce ji proslavil v době baroka Matyáš Bernard Braun, který z něho vytvořil například soubor soch Ctností a Neřestí pro Hospitál Kuks.

V současnosti jsou pískovce z východočeských lomů k vidění nejen ve výše zmíněném Kuksu, ale i v v interiérech Pražského hradu. Za zmínku stojí i jejich využití při opravě Negrelliho viaduktu v Praze.

Obyčejný byznys: S fotoaparáty jsem zažil přelomová období, říká prodejce

Obyčejný byznys: S fotoaparáty jsem zažil přelomová období, říká prodejce

V současnosti se navyšují prodeje bezzrcadlovek, tedy menších a kompaktnějších fotoaparátů. Naproti tomu na trhu klesá podíl klasických zrcadlovek, které byly v minulosti nejoblíbenější. „Aktuální prodeje jsou již 60 : 40 ve prospěch moderních přístrojů bez klasického zrcadla,” říká Tomáš Jílek, který se prodeji fototechniky a materiálu věnuje již téměř čtyři desítky let. 

Přečíst článek

Milan Úbl ve svém království, které je plné audiotechniky

Obyčejný byznys: Opravám televizorů se roky vyhýbám, říká elektrotechnik

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme za odborníkem na opravy a instalace audiotechniky a majitelem firmy DJ Servis Milanem Úblem. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme