Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Řešení čipové krize? TSMC a Sony plánují společnou továrnu, investují stovky miliard

Sony, ilustrační fotografie
Wikipedia

Největší světový výrobce čipů na zakázku, tchajwanská společnost TSMC, plánuje v Japonsku s firmou Sony postavit továrnu na výrobu čipů. Do její výstavby chtějí firmy společně vložit 800 miliard jenů (157 miliard korun).

Reklama

Napsal to japonský server Nikkei Asia. Továrna by měla od roku 2024 vyrábět polovodiče používané v kamerových obrazových čidlech, stejně jako čipy pro automobily a další výrobky. Projekt se chystá subvencemi podpořit japonská vláda.

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Škoda Auta nemá díly. Od půlky říjny do konce roku omezí či zcela zastaví výrobu

Škoda Auto výrazně omezí nebo zcela zastaví výrobu ve všech třech českých závodech až do konce tohoto roku. Chybí jí palubní čipy. Odbory připustily výraznější krácení mezd zaměstnanců.

Přečíst článek

Japonský kabinet se uprostřed globálního nedostatku čipů obává o stabilitu dodavatelských řetězců. Firmě TSMC pak dělá starosti, že výrobu čipů soustřeďuje na Tchaj-wanu, který sice vystupuje jako nezávislý stát, ale pod svou kontrolu se ho snaží dostat Čína.

Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

Čipový hladomor letos připraví světové automobilky o biliony na tržbách

Pokračující nedostatek čipů v letošním roce připraví globální automobilový průmysl na tržbách o 210 miliard dolarů (přes 4,5 bilionu korun). Předpověděla to podle serveru CNBC poradenská společnost AlixPartners.

Přečíst článek

Nezávislost výroby

Továrna má podle zdrojů Nikkei Asia vzniknout v prefektuře Kumamoto na jihu Japonska. Postavena bude na pozemku, který patří firmě Sony a který je poblíž továrny na obrazové snímače.

Plánovaná investice přichází v době, kdy se velké ekonomiky, jako jsou Spojené státy a Evropská unie, předhánějí v zavádění výroby polovodičů na svém území z obav o národní bezpečnost. Washington na začátku letošního roku schválil 52 miliard dolarů (1,1 bilionu korun) na podporu výzkumu, vývoje a výroby polovodičů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Výhodná sázka na akcie ASML

Tereza Jalůvková z J&T: Akcie ASML jsou horkou sázkou na technologický rozvoj

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme