Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Věřitelé Tameh Czech přihlásili u soudu pohledávky za 8,3 miliardy

Věřitelé Tameh Czech přihlásili u soudu pohledávky za 8,3 miliardy
Profimedia
 ČTK

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Ve zprávě o činnosti a hospodářské situaci firmy zveřejněné v Insolvenčním rejstříku to uvedl insolvenční správce Dominik Hart ze společnosti Hart & Partners. V roce 2022 měla firma obrat 7,48 miliardy korun. Schůze věřitelů se bude konat v dubnu.

Reklama

Tameh Czech je dodavatelem energií pro hutní podnik Liberty Ostrava. Od loňského prosince je v úpadku. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Zdůvodnila ho tím, že jí Liberty, která je jejím jediným zákazníkem, dlouhodobě neplatila. Insolvenční správce uvedl, že k letošnímu 21. únoru činily pohledávky Tamehu vůči Liberty 2,18 miliardy korun.

Tameh ukončil provoz a přestal Liberty dodávat energie 21. prosince, od následujícího dne je většina zaměstnanců obou firem doma. Tameh má zhruba 300 zaměstnanců. Insolvenční správce uvedl, že přibližně 81 procent z nich je doma s 80 procenty mzdy.

Huť Liberty Ostrava

Liberty Ostrava předložila nerealistický restrukturalizační plán

Restrukturalizační plán Liberty Ostrava, který byl 10. března předložen věřitelům Liberty Ostrava k hlasování, vyvolává vážné obavy.

Přečíst článek

Náklady na opětovný rozjezd provozu Tamehu se podle Harta odhadují na 2,3 miliardy korun. Insolvenční správce upozornil, že Tameh nyní nedisponuje dostatečným množstvím emisních povolenek, které by měl vracet letos za rok 2023. V roce 2023 vypustil Tameh podle Harta předběžně 1,11 milionu tun oxidu uhličitého. Ve svém majetku firma eviduje 674 698 povolenek a 436 206 jí chybí.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.

Liberty Steel

OBRAZEM: V hutích Liberty nastoupila necelá třetina zaměstnanců. Tisíce dalších zůstávají doma

Hutě Liberty Ostrava začínají vyrábět ve Steckelově válcovně svitky z přivezených polotovarů. V pondělí nastoupilo do práce 1750 zaměstnanců z šesti tisíc. Zaměstnanců podniku Tameh, který je dodavatelem elektřiny do hutí, jsou zhruba tři stovky a jsou také doma.

Přečíst článek

Výrobní závod Liberty Ostrava v Ostravě-Kunčicích

„Destrukce ocelového srdce Česka“. Odbory odmítají restrukturalizační plán Liberty Ostrava

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba 6000 zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o 60 procent přišlo o práci 3000 lidí. Ďurčo to uvedl na síti X. Společnost Liberty Ostrava v reakci uvedla, že žádné propouštění neplánuje.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme