Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Měl být rychlejší než letadlo. Hyperloop posbíral miliardy a skončil

Měl být rychlejší než letadlo. Hyperloop posbíral miliardy a skončil
Profimedia
 ČTK

Vysokorychlostní přepravce zboží potrubím Hyperloop One ukončí činnost. Firmě se nepodařilo získat žádnou zakázku na výstavbu svého systému, prodává aktiva včetně testovací dráhy a strojního vybavení a propustí ke konci roku zbylé zaměstnance, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg.

Reklama

Společnosti se v roce 2020 jako první na světě podařilo svézt svým novým přepravním systémem po testovací dráze poblíž Las Vegas i první lidi.

Systém je založen na pohybu přetlakových kapslí podtlakovými trubkovými tunely a dosahuje rychlosti několika set kilometrů v hodině. Je tak rychlejší než komerční letadlo nebo vysokorychlostní železnice.

Hyperloop One byl kdysi velmi známým startupem a od svého založení v roce 2014 získal podle společnosti PitchBook více než 450 milionů dolarů (přes deset miliard korun). K vývoji své dopravní technologie vybudoval malou zkušební dráhu poblíž Las Vegas, která po určitou dobu nesla název Virgin Hyperloop One podle společnosti Virgin Richarda Bransona. Virgin značku odstranil poté, co se startup loni rozhodl zaměřit se spíše na nákladní dopravu než na přepravu cestujících.

Na začátku roku 2022 měla společnost více než 200 zaměstnanců. Většina z nich byla již propuštěna. Zbývajícím pracovníkům, kteří měli za úkol dohlížet na prodej aktiv, bylo oznámeno, že jejich pracovní poměr skončí 31. prosince, řekl zdroj agentuře Bloomerg zdroj obeznámený se situací, který si přál zůstat v anonymitě.

Technologie budící pozornost

Přestože se ani po letech snah nepodařilo vybudovat žádný velký hyperloop, tento koncept podnikatele nepřestává okouzlovat. Několik společností zabývajících se hyperloopem je v různých fázích výstavby prototypů, včetně společností Hardt Hyperloop, Hyperloop Transportation Technologies a Swisspod Technologies.

Velkým propagátorem této formy přepravy je také technologický inovátor Elon Musk, který vytvořil řadu soutěží pro hyperloopy navržené studenty a postavil nyní již zrušené testovací dráhy. Založil také společnost Boring Company.

Projekt Technické univerzity Mnichov a jejího superrychlého dopravního prostředku TUM Hyperloop na autosalonu v Mnichově v září 2023.

Hyperloopy už měly vozit lidi rychlostí letadel, snil Musk a další. Možná za dalších deset let

Když před deseti lety přišel miliardář a vizionář Elon Musk s vizí veřejné dopravy v podobě hyperloopů jezdících rychlostí přes 700 kilometrů v hodině, snil on i další o tom, že už v současnosti budou v provozu. Nestalo se. Technologický sen ale stále žije, jak ukázala Technická univerzita v Mnichově na před pár dny skončeném mezinárodním automobilovém veletrhu IAA, která zároveň na konci července spustila první testovací dráhu pro svůj projekt TUM Hyperloop.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme