Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Máme nejrychlejší internet, tvrdí Čína. Rychlost má dosahovat 1,2 terabitu za sekundu

Čínská společnost Huawei Technologies
iStock
 ČTK

Čínské společnosti Huawei Technologies a China Mobile vybudovaly 3000 kilometrů dlouhou internetovou síť spojující Peking s jihem země, která jako první na světě dosahuje stabilní a spolehlivé šířky pásma 1,2 terabitu za sekundu. To je několikanásobně více, než jsou běžné rychlosti na celém světě. Čína to označila za svůj nejnovější technologický průlom, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Firmy se při budování sítě spojily s Univerzitou Čching-chua a výzkumnou společností Cernet.com. Zkoušky sítě začaly 31. července a od té doby prošla různými testy ověřujícími tento milník, uvedla univerzita, na které studoval i čínský prezident Si Ťin-pching.

Domácí technologie

Univerzita prezentuje projekt jako první v odvětví postavený výhradně na domácí technologii. V prohlášení pak významně oceňuje firmu Huawei. Ta se v srpnu postarala o pozdvižení, když uvedla na trh chytrý telefon pro síť 5G se sofistikovaným procesorem vyrobeným v Číně. To vyvolalo oslavy ve státních médiích i na sociálních sítích. Tato událost také podnítila debatu v USA o tom, zda vláda amerického prezidenta Joea Bidena toho udělala dost, když se snažila omezit čínské technologické úspěchy.

3D nanotiskárna společnosti IQS nano

Po osmi letech hotovo. Češi představili svou první 3D nanotiskárnu, pomůže i v energetice

První českou 3D nanotiskárnu, která dokáže vyrábět předměty s detaily menšími než 100 nanometrů, představila na konferenci o 3D nanotisku v Lelekovicích na Brněnsku společnost IQS nano. Zařízení společnost vyvinula ve spolupráci s Ústavem přístrojové techniky Akademie věd ČR.

Přečíst článek

Agentura Bloomberg poznamenala, že pravost těchto tvrzení neověřila. Letos v únoru firma Nokia, globální konkurent Huawei, oznámila, že se jí podařilo dosáhnout rychlosti 1,2 terabitu za sekundu v optické síti v Evropě na vzdálenost zhruba 118 kilometrů.

Podle analýzy serveru statista.com z 220 zemí průměrná rychlost stahování internetu ve světě letos činí 46,8 megabitu za sekundu. Mezi regiony jsou však velké rozdíly, v západní Evropě je to 118,7 megabitu za sekundu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme