Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po osmi letech hotovo. Češi představili svou první 3D nanotiskárnu, pomůže i v energetice

3D nanotiskárna společnosti IQS nano
ČTK
 ČTK

První českou 3D nanotiskárnu, která dokáže vyrábět předměty s detaily menšími než 100 nanometrů, představila na konferenci o 3D nanotisku v Lelekovicích na Brněnsku společnost IQS nano. Zařízení společnost vyvinula ve spolupráci s Ústavem přístrojové techniky Akademie věd ČR.

Reklama

Detaily předmětů mohou být menší než 100 nanometrů, což znamená 10 tisíckrát menší, než je tloušťka lidského vlasu. Tiskový systém IQnano3D dokáže vytvořit předměty tvořené takzvanými mikroskopickými lešeními. Například obvykle pevné a křehké keramické materiály se v případě výroby touto metodou stávají ohebnými a extrémně lehkými, protože až 90 procent jejich objemu může tvořit vzduch. To umožňuje vývoj pokročilých materiálů využitelných například při výrobě zařízení pro vesmírné lety či výzkumy.

„V biomedicíně lze pomocí této technologie vyvíjet nové typy mikroimplantátů pro léčbu poranění, jako jsou třeba poranění nervů. Technologii lze uplatnit například také při vývoji syntetických modelů tkání a orgánů nebo náplastí se systémem mikroskopických jehel, jejichž aplikace bude bezbolestná, navíc umožňující řízené uvolňování léčivé látky,“ uvedl jednatel společnosti a spoluautor přístroje Milan Matějka.

Robotický 3D tisk

Robot vytiskl z betonu dvanáct metrů vysoký holubník. Objednali si ho z Kataru

Tiskárna se pohybuje po ocelové konstrukci. Betonem robota zásobuje míchačka, která tlačí směs. Jde tak o stejný princip jako při klasické betonáži. Jen konec hadice nedrží parta betonářů, ale robot, který betonem kreslí půdorys a stále jej navyšuje, vrstvu po vrstvě, až do potřebného rozměru. Beton postupně zasychá a získává pevnost, což umožňuje nepřetržitý tisk bez potřeby ocelové výstuže. 

Přečíst článek

Využití 3D nanotisku je možné i v optice, energetice a dalších oborech. „Na vývoji precizního 3D tiskového systému IQnano3D pracoval náš expertní tým s kolegy z akademické sféry téměř osm let. Věřím, že uvedením našeho systému na trh přinášíme revoluční řešení pro pokročilý výzkum a vývoj v mnoha průmyslových odvětvích,“ dodal Matějka.

Fira IQS nano je členem výzkumné a výrobní organizace IQS Group, která se na nanostruktury zaměřuje.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme