Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lov velryb pokračuje. Islanďané mohou letos zabít 128 plejtváků

Islanďané mohou ulovit 128 velryb
Profimedia.cz
Michal Nosek
nos

Islandská ministryně rybolovu udělila licenci jediné velrybářské firmě na ostrově, která se lovem velryb zabývá. Velrybářské lodě tak mohou v lovu pokračovat i letos.

Reklama

Rybářská flotila Hvalur může pokračovat v lovu velryb až do konce letošní sezóny, uvedla islandská ministryně rybolovu Bjarkey Olsen Gunnarsdottir

Island je jednou z pouhých tří zemí na světě, spolu s Norskem a Japonskem, které v posledních letech povolily komerční lov velryb. Loni v létě Island tuto krvavou tradici na většinu lovecké sezóny přerušil, když Svandis Svavarsdottir, tehdejší ministryně pro rybolov, rozhodla, že zabíjení zvířat trvalo déle, než povoluje zákon. Za toto rozhodnutí ji následně pokáral ombudsman země s tím, že bylo nepřiměřené a postrádalo právní oporu. Ona zase označila zákon za „zastaralý“. 

Lov velryb na Islandu nadále vyvolává politické napětí ve vládnoucí koalici. Levicoví zelení ze strany Gunnarsdottir jsou proti lovu velryb, na rozdíl od pravicové Strany nezávislosti a Progresivní strany, kde má lov větší podporu. 

Pracovní skupina zřízená ministerstvem, která má přezkoumat zákon a regulační rámec pro lov velryb, má předložit svá zjištění do konce roku. Zpráva zadaná ministerstvem pro výživu a rybolov zjistila, že lov velryb měl zanedbatelný dopad na islandskou ekonomiku a v roce 2022 představoval méně než procento mořských vývozů

Reklama

Ohrožený druh

Islandské úlovky se skládají zejména z plejtváků, největšího savce na světě, který může měřit až 27 metrů a vážit 80 a více tun. Tento druh je Mezinárodní unií pro ochranu přírody celosvětově klasifikován jako ohrožený.

Plejtvák obrovský byl původně početný ve všech oceánech. Od konce 19. století však začal být hromadně loven velrybáři, kteří druh přivedli na pokraj vyhynutí. Mezinárodní velrybářská komise lov plejtváka obrovského v roce 1966 zakázala a jeho počty se od té doby pomalu zotavují. Mezinárodní svaz ochrany přírody v roce 2018 odhadoval početnost druhu na 10 až 25 tisíc jedinců, což představuje asi desetinu z původní populace před velrybářskými výpravami.   

REPORTÁŽ: Vikingové, papuchalkové, ropa a Jimmy Perez. Shetlandy jsou jiná Británie

Ze Shetland je to prý na severní pól blíže než do Londýna, a je to znát. Nejenom tím, že je tu mnohem větší zima. Kdyby se tu nemluvilo anglicky, a na hlavní ulici v Lerwicku obchody nenabízeli Fish and Chips, člověk by si mohl připadat jako ve Skandinávii.

Přečíst článek

Jednou z invazivních rostlin je například bolševník velkolepý

Invazivní druhy rostlin a živočichů ročně připraví lidstvo o téměř půl bilionu dolarů

Lidé převezli z kontinentu na kontinent řadu užitečných rostlin a zvířat, ale také druhy, které dnes páchají ekologické a ekonomické škody, konstatovala mezinárodní organizace sdružující 132 států světa včetně Česka. Jak ale poznat, co je užitečné a co může způsobit malér? Určitou odpověď nabízejí i čeští vědci.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Historický důl Kovárna v Obřím dole v Krkonoších

OBRAZEM: Nitro Sněžky se po letech otevřelo a zájem o prohlídky je obrovský. Cena zaskočí

Přečíst článek
Klíště

Biohacking: S létem ožívají hrozby od klíšťat a komárů. Jak se účinně bránit?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme