Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lapčíkova Trinity Bank sází na spoření. Do září vydělala dvakrát víc než loni

Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Trinity Bank miliardáře Radomíra Lapčíka se daří. O spoření s nadprůměrnou sazbou 1,58 procenta ročně je mimořádný zájem. Zisk banky ke konci září činil 149 milionů korun, což je dvojnásobek loňského zisku před zdaněním za celý rok. 

Reklama

K prudkému růstu zisku Trinity Bank významně přispívá nárůst úvěrového portfolia, a to v meziročním srovnání o více jak 41 procent. Důvodem je reakce banky na růst sazeb České národní banky.

„Sazby jsme zvýšili obratem po oznámení rozhodnutí České národní banky. O zřízení nového spořicího účtu s nejvýhodnějším spořením na trhu ve výši 1,58 procenta ročně je velký zájem a k dnešku jich bylo založeno již více než šest tisíc. Na tyto účty bylo klienty uloženo přes 5,3 miliardy korun a zájem neustává,“ uvedl zakladatel Trinity Bank Radomír Lapčík. 

Enormní zájem klientů o spoření i rekordní výsledky banka očekává i po zbytek roku. 

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

0,75 procenta. ČNB zvýšila sazby nejrazantněji za poslední čtvrtstoletí

Bankovní rada České národní banky výrazně zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Ekonomové čekali zvýšení sazby o 0,5 procentního bodu.

Přečíst článek

Poskytnuté úvěry dosahují výše téměř devíti miliard korun. Bilanční suma vzrostla ve srovnání s třetím čtvrtletím roku 2020 o 9,81 procenta na 19,2 miliardy korun. Na silné dynamice ziskovosti banky se podílí především růst bilanční sumy, poskytnutých úvěrů, kapitálu i depozit.

Hlavními pilíři banky, která letos oslaví 25 let od založení, jsou financování nemovitostí a developerských projektů a dlouhodobé zhodnocení peněz v rámci spořicích a vkladových účtů. Banka dříve byla záložnou Moravský Peněžní Ústav. Společnost byla založená v roce 1996 ve Zlíně a patřila mezi největší spořitelní družstva v ČR. Bankovní licenci společnost dostala od České národní banky v polovině prosince 2018, následně se přejmenovala na Trinity Bank.

Majitelem Trinity Bank je miliardář Radomír Lapčík, který je také investorem internetového deníku newstream.cz. 

Radomír Lapčík, miliardář a zakladatel společnosti SAB o.c.p. i SAB Finance

Štěpení na pražské burze. Akcie SAB Finance jsou nyní dostupné i pro drobné investory

Akcie české společnosti SAB Finance, nováčka pražské burzy, budou ode dneška dostupnější i investorům, kteří by do nich chtěli směřovat menší část peněz. Česká národní banka totiž schválila návrh na jejich rozdělení v poměru 1:10.  

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Radomír Lapčík

Česká Trinity Bank loni vydělala přes miliardu, i letos ji táhne zájem o spoření

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme