Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec nedostatku léků? Evropská komise představila sérii opatření

Evropská komise představila opatření, která mají zabránit nedostatku léků
ČTK
 ČTK

Evropská komise představila sérii opatření, která mají pomoci členským státům vyhnout se nedostatku klíčových léků. Hlavní součástí balíčku je vytvoření dobrovolného mechanismu solidarity mezi státy, který umožní vyměňovat si zásoby léků, informovala komisařka odpovědná za zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidisová. Cílem je nedopustit, aby nastala situace jako loni v zimě, kdy nebyly některé léky dostupné.

Reklama

„Tento systém umožní členským státům upozornit na kritický nedostatek daného léku a ostatní zase budou moci naznačit, zda mají dostupné zásoby, které by mohly být přerozděleny,“ stojí v prohlášení Evropské komise.

Evropská agentura pro léčivé přípravky společně s členskými státy rovněž sestavuje seznam kriticky důležitých léků, které jsou nejvíce nezbytné, nebo u kterých hrozí, že jich bude nedostatek. Podle eurokomisařky by měl být dokončen ještě letos a bude na něm 100 až 350 léků.

V budoucnu by mělo nejspíš dojít i ke změně farmaceutické legislativy, která by výrobce léčiv zavázala, aby předem informovali o jakémkoli potenciálním nedostatku a sdělili, jaké budou jejich další kroky.

Společnost Pilulka zvýšila tržby téměř o polovinu.

Pilulka letos dokončila exit z Rumunska i emisi nových akcí

Lékárenská síť Pilulka v letošním prvním pololetí skončila v provozní ztrátě (EBITDA) 34,6 milionu korun. Ta jde podle výkonného ředitele sítě Petra Kasy na vrub transformaci skupiny, která se letos stáhla z rumunského trhu. Akcie Pilulky od začátku roku odepsaly 42,5 procenta ze své hodnoty.

Přečíst článek

„Nedávný kritický nedostatek léků, včetně některých antibiotik loni v zimě, ukazuje, že pro řešení problémů s dodávkami i pro to, aby byly evropské dodavatelské řetězce léků z dlouhodobého hlediska odolnější, je třeba dále koordinovat potřebné kroky,“ říká Evropská komise ve svém prohlášení. Cílem dnešního sdělení je „zmírňovat kritický nedostatek léků na úrovni EU a předcházet mu“. Jak k tomu uvedla eurokomisařka Kyriakidisová, není možné, aby v roce 2023 v Evropě „neměli pacienti přístup k lékům, které potřebují“.

S výpadky léků má problém i Česká republika. Důvody jsou různé: u některých v posledních měsících chyběly účinné látky, jiným obaly, vliv měl i zvýšený výskyt respiračních onemocnění.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dánská firma úspěšně otestovala svůj lék na obezitu, její akcie stoupají

Lék na obezitu? Dánská firma úspěšně otestovala svůj přípravek. Její akcie lámou rekordy

Přečíst článek

Akcie společnosti Point Biopharma Global poskočily o více než 80 procent. Díky oznámené fúzi s Eli Lilly

Přečíst článek
Vytvořit „stát dlouhověkosti“ může být dost rizikové

Vytvořit „stát dlouhověkosti“ může být dost rizikové. Rodí se nový přístup k bezpečnosti medicíny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme