Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak dlouho vydrží? Elektronický systém přihlášek na střední školy konečně funguje

Elektronický systém přihlášek na SŠ se kvůli problému s přílohami spustí později
iStock
 ČTK

Elektronický systém přihlášek na střední školy již funguje bez problémů, zájemci odevzdali od pátečního spuštění přes 2000 přihlášek. Uvedl to ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí. Systém se po odkladech otevřel v pátek před půlnocí. Uchazeči a jejich rodiče mají možnost podávat přihlášky do 20. února, o případném prodloužení termínu ministr školství Mikuláš Bek (STAN) rozhodne podle ministerstva v následujícím týdnu. Krejčí řekl, že jednání k tomu je naplánováno na pondělí.

Reklama

Původně se měl systém spustit ve čtvrtek 1. února, organizace Cermat, která je za přípravu přijímacího řízení odpovědná, ale kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti spuštění systému odložila.

"Nejsou žádné problémy, vše běží tak, jak má," řekl Krejčí. Ráno bylo podáno plně elektronicky 530 přihlášek a 50 bylo hybridních, což znamená, že zájemci musí vygenerovaný dokument doručit do školy. Krátce před polednem stoupl počet plně elektronických na 2000 a hybridních na 180.

Přístupy až příští týden

Systém je od pátečního pozdního večera otevřený pro uchazeče a zákonné zástupce, ředitelé podle zástupců Cermatu dostanou přístupy během příštího týdne, aby mohli zadávat papírové přihlášky.

Elektronický systém vznikl s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho provázel v minulých letech. Proti předchozím rokům odpadne mimo jiné administrativa se zápisovými lístky a odvoláním. Nově si mohou zájemci podat tři přihlášky místo dvou, vyznačí na nich pořadí, kterým školám dávají přednost. Na základě výsledků zkoušek a priorit uchazečů je pak systém automaticky rozřadí. Přihlášku lze podat plně elektronicky, ale i papírovou formou s podporou elektronického systému, nebo pouze papírovou formou.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit až 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí dříve řekl, že se počítá zhruba se 120 tisíci uchazeči.

Digitální systém přihlašování na SŠ zatím zvládá zátěžové testy

Digitální systém přihlašování na SŠ zatím zvládá zátěžové testy. Zátěž registrů se ale ověřit nedá

Digitální systém přihlašování na střední školy, který by se měl ve čtvrtek otevřít uchazečům, zatím zvládá zátěžové testy. Ujistil o tom ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Miroslav Krejčí. Zátěžové testy systému dělá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Podle Krejčího se testuje systém jako takový a jeho infrastruktura.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Přijímačky na střední školu

David Ondráčka: Peklo přijímaček aneb Budoucnost mladé generace v rukou strejdů z Hospodářské komory

Přečíst článek
Mikuláš Bek (vlevo), ministr školství a Miroslav Krejčí, ředitel Cermatu

Dalibor Martínek: Rodiče nemohou přihlásit děti na střední školu. Vláda by měla digitalizaci zabalit, dělá průšvih za průšvihem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme