Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Italský Telecom schválil prodej sítě pevných linek americkému fondu KKR. Vivendi ale nesouhlasí s cenou

Telecom Italia
ČTK
 ČTK

Vedení největší italské telekomunikační společnost Telecom Italia (TIM) dalo zelenou prodeji sítě pevných linek firmy americkému investičnímu fondu KKR. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje. Nabídka hodnotu sítě stanovuje až na 22 miliard eur, zhruba 500 miliard korun. S prodejem nesouhlasí největší investor Vivendi.

Reklama

Transakci podpořila konzervativní vláda premiérky Giorgie Meloniové. Je klíčovým bodem plánu šéfa podniku Pietra Labrioly oživit zadlužený kolos s ratingem v neinvestičním pásmu. Někdejší telekomunikační monopol TIM býval v majetku italské vlády korunním klenotem, a to až do nepovedené privatizace v roce 1997, napsala Reuters. Pro vládu je ale budoucnost Telecomu Italia nadále důležitá, protože firma provozuje i telekomunikační infrastrukturu.

Správní rada zahájila přezkum nabídky v pátek a o víkendu se znovu sešla k jednání. Ze 14 přítomných ředitelů jich 11 hlasovalo pro prodej.

Nabídka KKR síť pevných linek ohodnocuje na zhruba 20 miliard eur včetně dluhu. Cena může vystoupat až na 22 miliard eur, pokud se započtou některé budoucí platby v případě spojení sítě TIM s optickou sítí státem podporovaného konkurenta Open Fiber, uvedly zdroje.

Telecom Italia

Telecom Italia chtějí koupit Američané. Nabízí málo, tvrdí francouzský vlastník

Americký investiční fond KKR nabídnul 10,8 miliardy eur (275,1 miliardy korun) za největší italskou telekomunikační společnost Telecom Italia (TIM). Ta v neděli oznámila, že záměrem KKR je pak stáhnout akcie podniku z burzy.

Přečíst článek

Vivendi chce prodej napadnout

Po rozhodnutí správní rady bude TIM pokračovat v prodeji, aniž by o tom hlasovali akcionáři, dodaly zdroje. Společnost Vivendi, která je největším investorem, přitom k hlasování investorů vyzývala. Vivendi drží podle dat z letošního června v TIM podíl 23,75 procenta a usilovala o vyšší cenu. Varovala, že je připravena prodej právně napadnout.

Italská vláda síť považuje za aktivum strategického významu. Schválila proto, že ministerstvo financí muže vynaložit až 2,2 miliardy eur na převzetí 20procentního podílu v síti spolu se společností KKR.

Ministerstvo financí už kontroluje druhého největšího investora TIM, státního věřitele Cassa Depositi e Prestiti (CDP), který drží podíl 9,8 procenta. Podíl v síti se rovněž chystá převzít italský infrastrukturní fond F2i. Podíl v italských rukou by se tak zvýšil na 30 až 35 procent.

Jiří Šmejc, ředitel PPF

PPF prodá část Telecomu na Balkáně za desítky miliard. Šmejc: Jde o jeden z největších dealů PPF

V přepočtu 52 miliard korun. Tolik zaplatí společnost Emirates Telecommunication Group Company, působící pod značkou e&, za polovinu aktiv, které drží PPF Telecom v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku.

Přečíst článek

Cher Wang, Chairperson, co-founder, and CEO of HTC, talking about the transition from 5G to 6G during a keynote about cooperation on the second day of the Mobile World Congress 2023 on February 28, 2023, in Barcelona, Spain.

Internet 5G je stále v plenkách, ale už se chystá ještě rychlejší 6G. I s umělou inteligencí

Mobilní internet nové generace 6G by mohl být spuštěn v roce 2030. Shodli se na tom vedoucí pracovníci některých největších světových telekomunikačních a technologických firem oslovení zpravodajskou televizí CNBC. Operátoři se však nyní stále potýkají s návratností svých investic do sítí 5G, které dosáhly miliard USD, a využití těchto sítí mezi spotřebiteli zatím zůstává po celém světě nízké.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Gucci

Konec výstřelků, je třeba prodávat. Nový kreativní šéf značky Gucci naskočil na vlnu „tichého luxusu“

Přečíst článek
Město Maenza se nachází 70 kilometrů jihovýchodně od Říma.

Italské město u Říma prodává domy. Za jedno euro mají i výhled na moře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme