Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německá Hella je na prodej. Zájem mají Francouzi

Hella, ilustrační foto
Hella
 luf
luf

Dodavatelé pro automobilový průmysl, francouzské firmy Faurecia a Plastic Omnium, mezi sebou soutěží o většinový podíl v německé konkurenční firmě Hella. 

Reklama

Německá firma Hella, působící v oboru vývoje a výroby elektro příslušenství automobilů, je na prodej. Alespoň tedy její většínový podíl ve výši 60 procent, který drží rodina Huecků. Ta požádala potenciální zájemce o předložení závazných nabídek na převzetí do 11. srpna. Zájem o ní zatím projevili dva francouzští výrobci. Obchod by mohl Hellu ocenit na přibližně 8 miliard eur (9,4 miliardy dolarů), což odpovídá více než 70 eurům na akcii. 

Pokud se transakce uskuteční, šlo by podle agentury Bloomberg o zřejmě druhou nějvětší letošní akvizici v Německu po plánovaném převzetí německé realitní společnosti  Deutsche Wohnen jejím konkurentem, firmou Vonovia. Jednalo by se také o jednu z největších akvizic německé společnosti francouzským uchazečem. 

Akcie společnosti Hella klesly před polednem ve Frankfurtu o 0,6 procenta, vymazaly tak část pondělních zisků, aktuální tržní hodnota německého výrobce se tak pohybuje kolem 7,4 miliardy eur. 

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Automobilky vyrábí pod své možnosti. Chybí jim díly i lidi

Automobilky v Česku vyrábí pod svými kapacitami, zdaleka nedosahují předpandemických čísel. Poptávka po vozech je, výrobu ale brzdí nedostatek dílů.

Přečíst článek

„Doporučujeme akcionářům společnosti Hella, aby si své akcie prozatím ponechali a případně i navýšili, protože očekáváme, že je čeká pozitivní vývoj” komentovala zprávu společnost Kepler Cheuvreux, která poskytuje finanční poradenství. „Jsme přesvědčeni, že se dohoda uskuteční, protože je ve hře několik zájemců,” dodala. Není přitom jisté, zda francouzští uchazeči skutečně předloží konečné nabídky, ale další zájemci by se podle Bloombergu ještě mohli objevit. 

Faurecia a Plastic Omnium, které mají obě menší tržní hodnoty než Hella, plánují navýšení kapitálu, aby v případě úspěchu financovaly potenciální akvizici. Cena akcií firmy Faurecia na pařížském parketu se v reakci na zprávu příliš nezměnila, zatímco cenné papíry Plastic Omnium odepsaly až 1,7 procenta. 

Koncern Hella se řadí mezi 40 největších dodavatelů dílů pro automobilový průmysl a patří do stovky největších průmyslových podniků v Německu.

Magna International, továrna

Magna chce dobýt Asii. Přizvala si k tomu svého rivala

Kanadský výrobce automobilových součástek Magna International koupí švédského konkurenta Veoneer za asi 3,8 miliardy dolarů (82,8 miliardy korun). Magna díky dohodě získá napojení na nové zákazníky a regiony, včetně Asie, a pomůže jí v expanzi podnikání s asistenčními technologiemi pro řidiče.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme