Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh s autodíly se konsoliduje. Německou Hellu koupí Francouzi

Hella, ilustrační foto
Hella

Trh výrobců automobilových součástek se čistí. Francouzská Faurecia koupí německého výrobce světlometů Hella. Vytvoří sedmého největšího výrobce automobilových dílů na světě.

Reklama

 Akcie francouzského výrobce automobilových součástek Faurecia rostou o téměř 12 procent. Reagují tak na víkendovou zprávu, že Faurecia koupí německého výrobce automobilových světel Hella za 6,7 miliardy eur (170,5 miliardy korun). Transakce je jednou z největších mezi evropskými výrobci automobilových součástek za poslední tři roky a vytvoří sedmého největšího dodavatele autodílů na světě, napsala agentura Reuters.

Faurecia se díky zprávě stala nejvýkonnějším titulem francouzského akciového indexu SBF-120. Ten naopak o asi procento oslabuje.

Dohoda umožní Faurecii vstoupit na trh se zařízeními a technologiemi potřebnými pro rychle rostoucí odvětví elektrovozů a autonomních vozů. Transakce by měla být dokončena na počátku roku 2022. Tržby sloučené skupiny za letošní rok by měly činit 23 miliard eur a cílem je do roku 2025 tržby zvýšit na 33 miliard eur.

Elektromobil, ilustrační foto

PwC: Česko v prodejích aut do zásuvky výrazně zaostává, jejich podpora je slabá

Benzínovým a dieselovým motorům kvůli evropské regulaci postupně zvoní hrana. Prodeje elektromobilů rostou o desítky procent. V desítce sledovaných zemí západní Evropy mají přitom elektrický či hybridní pohon téměř čtyři auta z deseti. Šampionem v elektromobilitě je Norsko, Česko ale výrazně zaostává. Jen jedno ze sta prodaných aut v Česku je elektrické.

Přečíst článek

Faurecia se o víkendu dohodla se skupinou rodinných akcionářů, že odkoupí jejich podíl 60 procent za zhruba 60 eur za akcii, částečně v hotovosti a akciích. Stejnou cenu nabídne za odkup zbývajících akcií. Konečná cena za podíl 100 procent by měla činit 6,7 miliardy eur. Zakládající rodina Hueckových pak bude ve sloučené skupině vlastnit podíl devět procent.

Kořeny německé firmy Hella sahají až do roku 1899. Vyrábí světelné a elektronické komponenty a radarové senzory pro asistenční systémy řidiče. Rodina Hueckových kontroluje firmu od roku 1923. Od roku 2014 se s akciemi firmy obchoduje na burze. Firma působí ve více než 30 zemích světa. Od roku 1992 působí i v České republice, výrobní závod má v Mohelnici.

Faurecia působí ve 36 zemích světa, včetně Česka. Zde má podle svých internetových stránek sedm výrobních závodů - v Písku, Plzni, Pardubicích, Bakově nad Jizerou a Mladé Boleslavi.

>>>>>>Další zprávy ze světa automobilového průmyslu<<<<<< 

Škoda Auto, ilustrační foto

Výjimečné první pololetí. Škoda Auto utržila přes 10 miliard eur

Mladoboleslavské automobilce Škoda Auto vzrostly v prvním pololetí letošního roku tržby o 35,2 procenta téměř na 10,2 miliardy eur (asi 260 miliard korun). Celosvětové dodávky vozů zákazníkům v prvním pololetí vzrostly v porovnání se stejným obdobím minulého roku o 20,8 procenta na 515 300 vozů, uvedla automobilka. Loni celkový výsledek firmy ovlivňovala pandemie koronaviru a několik týdnů uzavřené výrobní závody.

Přečíst článek

Michal Šnobr

Michal Šnobr: Jsem investor, akcionář, hoteliér, zemědělec i fanda Lega

Známý aktivistický akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr v červenci prodá svůj herní řetězec JRC Czech. Jde prý trochu konsolidovat své rozkročení - chce se soustředit na rozvoj Amenity Resorts a návazný byznys včetně farem a současně se aktivněji vrátí i na kapitálové trhy. A s větším kapitálem. „Přichází správná doba,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme