Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Exportéři: Odpojení jen části bank Ruska od SWIFT je krok jak od chytré horákyně

Exportéři: Odpojení jen části bank Ruska od SWIFT je krok jak od chytré horákyně
ČTK
 ČTK

Odpojení jen některých ruských bank od mezibankovního systému SWIFT je ve stylu "chytrá horákyně", kdy si Západ zřejmě stále nechává nějakou možnost s Ruskem obchodovat. Prohlásil to místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Až odpojení všech ruských bank od systému SWIFT podle něj zcela znemožní obchod s Ruskem.

Reklama

Odpojení od systému SWIFT se dá podle Daňka zřejmě čekat u bank, jejichž majiteli jsou oligarchové napojení na ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Pokud by byly odpojeny všechny banky, znemožní to obchody. V úvahu by pak asi přicházelo jen přetahování peněz v kufru, což by neslo velká rizika a znamenalo by to návrat o desítky let zpět," řekl.

Exportéři a firmy obchodující s Ruskem jsou podle Daňka nyní v obtížné situaci. "Většina lidí, kteří jsou na tom (obchodech s Ruskem) závislí, ale pochopila, že obchody s Ruskou federací asi nebudou mít smysl, ať už z hlediska obchodního, politického či lidského," uvedl.

Sám Daněk je předsedou představenstva výrazně exportně orientované elektrotechnické společnosti Atas elektromotory Náchod. Atasu se již krize dotkla. "Do odvolání jsem zastavil jakékoliv exporty do Ruska. Ročně se jednalo o dodávky v jednotkách milionů korun," řekl. Atas také zrušil na březen plánované jednání na Ukrajině o kooperaci při výrobě motorů.

Některé firmy budou mít problémy

Ve čtvrtek Daněk uvedl, že válečný konflikt na Ukrajině by mohl některým českým exportním firmám závislým na trzích Ruska a Ukrajiny způsobit až existenční problémy. Výrazné problémy se podle něj dají čekat na straně dovozu, a to především u železné rudy z Ukrajiny a Ruska. Míní také, že průmysl zasáhne pravděpodobné zdražení plynu a ropy.

Na odpojení vybraných ruských bank od systému SWIFT se v sobotu dohodla Evropská komise (EK) společně s lídry nejlidnatějších zemí Evropské unie, Spojenými státy, Kanadou a Británií. Systém propojuje 11 tisíc bank a finančních společností ve zhruba 200 státech.

Ruský prezident Vladimir Putin má podle nejodvážnějších odhadů majetek větší než Jeff Bezos nebo Bill Gates.

Majetek Putina? Možná větší než Bezose či Gatese

Evropská unie, Velká Británie, USA a Kanada se rozhodly kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zmrazit i majetek ruského prezidenta Vladimira Putina (a také ministra zahraničí Sergeje Lavrova). Podle dostupných odhadů Putin přitom patří mezi nejbohatší lidi na světě, ovšem přesný rozsah jeho majetku je stále předmětem polemik, uvedl časopis Fortune. Dopady jakýchkoli sankcí mířících přímo proti šéfovi Kremlu je tak podle něj těžké měřit.

Přečíst článek

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.

EU nechává zmrazit část ruské Sberbank. ČNB odebere licence české pobočce

EU nechává zmrazit tři evropské divize ruské banky Sberbank, ovládané ruským ministerstvem financí. Zmrazení se týká rakouské Sberbank Europe, pod niž spadá i česká Sberbank CZ, a také dvou jejích divizí, slovinské a chorvatské. Klienti tak nemohou vybírat své vklady, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Sberbank

Týden tradera: Medvědi vládnou trhům. Na efekt sankcí Západu se čeká

Do akciových trhů se naplno zakousli medvědi. A to zejména ti ruští. Ruská hrozba Ukrajině se nakonec bohužel potvrdila a podle očekávání přinesla na trhy bouři dalších výprodejů a volatility. Noční útok na Ukrajinu přinesl nové otazníky ve vztahu k ekonomickému oživení ve světě a stavu sílící inflace, což se projevilo v nejistotě investorů napříč trhy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme