Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pojišťovna EGAP zaplatila za huť Liberty Ostrava pohledávku 1,5 miliardy

Státní pojišťovna zaplatila za Liberty Steel pohledávku 1,5 miliardy
ČTK
 ČTK

Státní exportní pojišťovna EGAP zaplatila za huť Liberty Ostrava pohledávku 60,8 milionu eur (přibližně 1,5 miliardy korun). EGAP ručil ostravské firmě za úvěr od německé pobočky banky Greensill Bank. Státní pojišťovna se tak stala věřitelem hutní společnosti, uvedla Česká televize.

Reklama

„Exportní pojišťovna EGAP v souladu s platnými smlouvami vypořádala záruku za úvěr Greensill Bank AG poskytnutý společnosti Liberty Ostrava,“ uvedl mluvčí pojišťovny Jan Černý. Podle něj jde o kvalitně zajištěnou pohledávku. „EGAP ve spolupráci se všemi dotčenými stranami nyní realizuje všechny procesní kroky k její úhradě,“ dodal Černý.

Hospodářské noviny minulý týden napsaly, že ostravský hutní podnik nezaplatil jistinu z úvěru od německé pobočky banky Greensill, která v roce 2021 zkrachovala. Úroky u úvěru Liberty podle deníku platila, ke splacení jistiny se už ale neměla. V polovině srpna proto požádal insolvenční správce banky pojišťovnu EGAP o splátku, uvedly HN. 

Stát dal Liberty garanci během covidu, aby firma mohla dál fungovat. Od května 2020 do konce roku 2021 EGAP garantováním bankovních úvěrů pomohl velkým českým exportérům načerpat 22 miliard korun. Polovina ze 110 zaručených bankovních úvěrů je už splacena a tato záruka je druhou z celkového počtu, uvedl dnes v souvislosti s děním kolem úvěru pro Liberty Ostrava mluvčí pojišťovny EGAP.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Roční kapacita výroby podniku je 3,6 milionu tun oceli. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců. Za finanční rok do loňského 31. března podnik vykázal čistý obrat 56,5 miliardy korun, čistý zisk činil 6,1 miliardy korun. Od roku 2019 patří ostravská huť do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Kaprain miliardáře Pražáka koupil rozsáhlý průmyslový areál u O2 areny

Miliardář Pražák přikoupil pozemky u O2 areny. Postaví tam byty

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka koupila od amerického průmyslového koncernu Howden brownfield v Praze 9 o rozloze přes pět hektarů. Podle plánů městské části by na pozemcích v blízkosti O2 areny měla vyrůst nová čtvrť se stovkami bytů, kancelářemi a obchody. Cenu obchodu strany nezveřejnily. Podle odhadů z trhu jsou to ale vyšší stovky milionů korun, uvedly Hospodářské noviny (HN).

Přečíst článek

Česko na ropných námluvách v Německu. Jedná o akvizici v rafinerii.

Česko na ropných námluvách v Německu. Jedná o akvizici v rafinerii

Česko již několik měsíců jedná se společností Shell Deutschland o koupi podílu v ropné rafinerii MiRO v německém Karlsruhe. S odvoláním na čtyři nezávislé zdroje ze státní správy a energetiky to dnes uvedl web iRozhlas.cz. Ministři financí a hospodářství nechtěli informace o jednání komentovat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme