Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Digitalizace HR. Právníci diskutují přednosti i nedostatky novely zákoníku práce

 nst
nst

Ústředním tématem dnešního dílu Práva k Ranní Kávě se stává novela zákoníku práce, která do pracovního práva vnáší doposud chybějící prvky umožňující výraznější digitalizaci HR dokumentů.

Reklama

Novela zákoníku práce s účinností od října tohoto roku tak příkladem zjednodušuje podmínky pro užití elektronické formy v případě některých pracovněprávních jednání (zmínit lze např. upuštění od požadavku uznávaného elektronického podpisu při distančním podpisu „elektronické“ pracovní smlouvy), nebo se zavádí výrazné změny ve způsobech doručování, když zaměstnavatel nově může zaměstnanci řádně doručovat i důležité písemnosti prostřednictvím datové schránky nebo e-mailu.

Přednosti i nedostatky zmíněné novely rozebírá Martin Frolík v rozhovoru s Danielem Vejsadou, advokátem AK PRK Partners, specializujícím se na pracovní právo a digitalizaci.

Legislativní novinky

V druhé části podcastu akvokátka Kristýna Faltýnková představí z novinky oblasti legislativy a judikatury. Rozebere návrh zákona o digitální ekonomice, jenž má zajistit správné fungování vnitřního trhu v oblasti digitální a datové ekonomiky prostřednictvím vytvoření jasného a předvídatelného právního rámce pro vymáhání povinností plynoucích ze souvisejících právních předpisů EU.

Instalovali jste soláry na střechu? Pozor na podpojištění

Právníci řeší bezemisní budoucnost budov

Klimatické změny otřásají nejen okolním světem, ale také právními řády. Jedním z příkladů legislativní reakce na klimatické změny je velmi rozsáhlý balíček různých předpisů přijímaný pod taktovkou Evropské unie, souhrnně nazvaný Fit for 55. Jednou z oblastí je také bezemisní budoucnost budov, které se věnuje aktuální díl právního podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří PRK Partners.

Přečíst článek

Dále pak předetře návrh zákona o digitálních financích, upravující otázky nabízení kryptoaktiv a poskytování služeb souvisejících s kryptoaktivy, které nejsou uceleně v právním řádu regulovány či návrh další novely zákoníku práce.

Novinky z judikatury jsou tentokráte po jedné od každého z vrcholných soudů. A sice, nejprve nález Ústavního soudu (sp. zn. I. ÚS 990/23), kterým soud akceptuje nový přístup k moderaci smluvní pokuty postulovaný letos Nejvyšším soudem. Dále pak rozsudek Nejvyššího soudu (sp. zn. 23 Cdo 2885/2022) o absolutní neplatnosti lichevní smlouvy. A nakonec posluchače seznámí s rozsudkem Nejvyššího správního soudu (sp. zn. 5 As 29/2023) o zastření faktického výkonu služby nařízenou služební pohotovostí.

Specializovaný právní podcast Právo k Ranní Kávě vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners. Poslechnout si ho můžete v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

PRK, užito se svolením

Ošetřovné i pro OSVČ. Právníci představují chystané legislativní novinky

Poslední zářijový díl Práva k Ranní Kávě je poněkud atypickým. Výjimečně není jeho součástí rozhovor moderátora Martina Frolíka s hostem, ale pouze představení posledních novinek ze světa legislativy i judikatury Kristýnou Faltýnkovou.

Přečíst článek

Právníci radí, jak na smlouvy s influencery

V nejnovějším dílu podcastu Právo k Ranní Kávě se právníci zaměří na to, jak si správně ošetřit smlouvy s influencery. Moderátor pořadu Martin Frolík si jako hosta pozval kolegyni z PRK Partners Kláru Radkovskou, advokátku a specialistku v oblasti reklamního práva.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme