Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace opět úřaduje. České dráhy od prosince zdraží ceny jízdného

České dráhy od 10. prosince kvůli inflaci zdraží jízdné o 9,5 procenta
iStock
 ČTK

České dráhy od 10. prosince zdraží jízdné v průměru o 9,5 procenta. Zdražení reflektuje inflaci a rostoucí ceny údržby, nafty či náhradních dílů. Dopravce mění ceny jízdenek pravidelně s novými jízdními řády, loni vzrostlo jízdné o 15 procent.

Reklama

Národní dopravce za první pololetí vykázal hrubý zisk téměř miliarda korun. Ve stejné výši zdraží od prosince také univerzální železniční jízdenka OneTicket. V příštím roce bude jízdné dražší o 42 procent oproti roku 2017.

FOTOGALERIE: Podívejte se na nové vlaky ComfortJet pro České dráhy

Cena vzroste téměř o deset procent u všech jízdenek, které jsou založené na kilometrovém tarifu, tedy například u flexi základních jízdenek, traťových jízdenek či traťových jízdenek region. Za současné ceny bude možné jízdenky nakupovat do půlnoci 9. prosince. Současně bude možné zakoupit jízdenky v předprodeji na dva měsíce dopředu.

CZ Loko představí revoluční lokomotivu. Ta může přepínat mezi elektromotorem a dieselovým pohonem

CZ Loko představí revoluční lokomotivu. Ta může přepínat mezi elektromotorem a dieselovým pohonem

Společnost CZ Loko z České Třebové na Orlilckoústecku představí v tomto týdnu poprvé na veletrhu novou lokomotivu, kterou pohání spalovací motor i napájení z trakčního vedení. Do ostrého provozu bude uvedena příští rok v Itálii.

Přečíst článek

České dráhy například uvádějí, že jízda dlouhá deset kilometrů nyní stojí podle tarifu 31 korun, od prosince vzroste cena na 34 korun. Při jízdě dlouhé 45 kilometrů cestující od zdražení zaplatí 101 korun, o devět korun více než nyní. Pokud cestující pojede 100 kilometrů, zaplatí o 17 korun více, a to 205.

Podle Českých drah od 10. prosince zlevní desetidenní traťová jízdenka, avšak neuvedly o kolik. „Výpočet ceny bude u této jízdenky upraven tak, že dojde k jejímu mírnému zlevnění oproti cenám roku 2023,“ uvedl dopravce.

České dráhy doprodaly pozemky na smíchovském nádraží

České dráhy za miliardy doprodaly pozemky na smíchovském nádraží

České dráhy prodaly zbývající část pozemků na smíchovském nádraží v Praze za necelé dvě miliardy korun. Přes 126 tisíc metrů čtverečních pozemků odkoupí společnost Sekyra Group. České dráhy uvedly, že dohromady tak za pozemky na Smíchově získaly 2,4 miliardy korun. Na pozemcích má vyrůst nová čtvrť Smíchov City.

Přečíst článek

Ceny flexi zvýhodněných jízdenek a vázaných jízdenek budou podle dopravce nadále reagovat na poptávku po cestování. Podle tiskové zprávy bude zdražení těchto jízdenek pružné a v rozsahu do 9,5 procenta.

Osobní doprava Českých drah podle pololetní zprávy vykázala za prvních šest měsíců hrubý zisk 286 milionů korun. Vzrostl počet cestujících, v prvním pololetí přepravily České dráhy 79 milionů lidí, což je meziročně o šest procent více. K ziskovému půlroku osobní dopravy přispěly vyšší tržby z prodeje jízdenek, oproti loňsku vzrostly o 18 procent na 4,6 miliardy korun. Skupina České dráhy vykázala hrubý zisk miliarda korun, což je meziročně lepší výsledek zhruba o dvě miliardy korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rallye po okresních silnicích: díry, adrenalin, klientelismus a veřejné rozpočty

David Ondráčka: Rallye po okresních silnicích. Kam mizí peníze na jejich opravu?

Přečíst článek
Singapur

Singapurské finanční experimenty. Země začne testovat digitální měnu centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme