Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cenu Industrie získala společnost Škoda Group za antikolizní systém u tramvají

Škoda Group získala za svůj antikolizní systém vyvinutý pro tramvaje ocenění Industrie
Škoda Group
 nst
nst

Globální průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group je od letošního roku generálním partnerem České hlavy, nejprestižnějšího ocenění udělovaného vědcům, výzkumníkům a inovátorům. Jméno CSG nově nese cena Industrie. Jejím laureátem se za rok 2023 stal podnik Škoda Digital, člen Škoda Group, za svůj antikolizní systém vyvinutý pro tramvaje. Server Newstream byl mediálním partnerem akce.

Reklama

O držiteli ceny CSG Industrie rozhodla v rámci 22. ročníku soutěže Česká hlava 2023 odborná komise České hlavy složená ze zástupců akademické sféry i průmyslových podniků. Ta kromě ceny Industrie vyhlašuje také cenu Invence v oblasti základního a aplikovaného výzkumu, cenu Lorem v oblasti zdravotnictví a dvě ceny Doktorandus pro studenty doktorského studijního programu: za technické a za přírodní vědy. O držiteli hlavní ceny, Národní ceny vlády Česká hlava, rozhoduje na svém zasedání vláda České republiky.

Inovace roku: bezpečný provoz tramvají zajistí virtuální tunel

„Cena Industrie nese v letošním roce poprvé jméno naší průmyslově-technologické skupiny CSG a jsem rád, že ji získala inovace, která významně posiluje bezpečnost tramvajového provozu. Lidar a kameru, které v rámci antikolizního systému pro kolejová vozidla hromadné dopravy implementovala do tramvají společnost Škoda Digital, předčí v mnoha funkcionalitách zařízení dnes běžné používaná,“ uvedl Profesor Bohuslav Přikryl, viceprezident pro výzkum a vývoj CSG Aerospace, který cenu Industrie na slavnostním večeru předává.

Komerční banka

Mastercard Bankou roku je podruhé Komerční banka, pojišťovnu vyhrála Kooperativa

Tři největší české banky ovládly první tři příčky tradičního sektorového ocenění. Kategorii Banka zákazníků zvítězila Air Bank. Její šéf Michal Strcula byl navíc dvacetičlennou porotou vybrán jako Bankéř roku.  Pojišťovákem roku je Martin Diviš z Kooperativy.

Přečíst článek

Antikolizní systém, za který společnost Škoda Digital cenu CSG Industrie získala, je vyvíjen v České republice a pilotně je testován na tramvajových soupravách ve finském Tampere. Jeho hlavním benefitem je zabránění kolizím s velkými objekty, minimalizaci zranění pasažérů a velkých ekonomických škod. Zároveň systém výrazně snižuje riziko chyby lidského faktoru.

Systém je založen na kombinaci lidaru a kamery, přičemž lidar vysílá pro oko neviditelný laserový infračervený paprsek a jeho odrazy vytvářejí matice bodů. Pokud se tedy paprsek odrazí od překážky, detekuje ji. Malé objekty o průřezu 1 m2 do 50 metrů, velké objekty, například osobní auto na 100 metrů. Lidar je kombinován s kamerou, která sice neposkytuje informaci o vzdálenosti k objektu, ale má mnohem větší rozlišení a barevnou hloubku.

Systém po propojení s mapovými podklady trati a IMU jednotky, která poskytuje relativní údaje o poloze ze známého počátečního bodu, je schopen vytvořit virtuální tunel, tedy bezpečnou zónu pro bezkolizní průjezd vozidla, detekci překážek a sledování bezpečné brzdné vzdálenosti, to vše s přesností na centimetry. Díky lidaru systém funguje i za tmy, kdy je snížena funkce kamery.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme