Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Antimonopolní úřad povolil státnímu Čepru koupit konkurenční síť Robin Oil

Čepro kupuje konkurenční síť čerpacích stanic Robin Oil
ČTK
 ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil státní společnosti Čepro, která provozuje síť čerpacích stanic EuroOil, koupit konkurenční síť Robin Oil. Kombinovaný tržní podíl obou společností podle zjištění úřadu bude pod 15 procenty. Čepro provozuje 210 čerpacích stanic, Robin Oil se 75 stanicemi patří podnikateli Jiřímu Zoubkovi.

Reklama

„V rámci posuzování spojení se úřad zaměřil nejen na oblasti maloobchodního prodeje pohonných hmot a doplňkového sortimentu na čerpacích stanicích, kde se činnosti spojujících se stran překrývají, ale také na předcházející trhy velkoobchodního prodeje motorové nafty a automobilového benzinu. Úřad nezjistil možné negativní dopady na soutěž ani při prověřování vertikálního propojení, které ostatně do značné míry existovalo již před transakcí,” uvedl úřad.

Společnost Čepro se zabývá přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů a provozuje v Česku sít čerpacích stanic EuroOil, která má podle internetových stránek firmy 210 stanic, což ji řadí na třetí místo v počtu čerpacích stanic v Česku a na čtvrté místo podle objemu prodeje pohonných hmot . Vlastní ji stát, jediným akcionářem je ministerstvo financí. Podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin, mělo Čepro v roce 2022 obrat 91 miliard korun, zisk po zdanění dosáhl 1,6 miliardy korun.

Stanjura: Nákup RobinOilu zapadá do energetické bezpečnosti státu

Nákup sítě čerpacích stanic RobinOil státní společností Čepro zapadá do energetické bezpečnosti státu, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), jehož resort je stoprocentním vlastníkem Čepra. Stanjura upozornil, že Čepro má třetí největší síť čerpacích stanic v Česku, dvě větší jsou ale vlastněné jinými státy, což by podle ministra mohlo být problematické v době krize. Zdůraznil také, že akvizice nebude financována ze státního rozpočtu.

Přečíst článek

Společnost Robin Oil patří podnikateli Jiřímu Zoubkovi, do obchodního rejstříku byla zapsána v roce 1994, v současnosti má přes 75 čerpacích stanic. Podle účetní závěrky zveřejněné ve Sbírce listin měla firma loni obrat 5,5 miliardy korun a čistý zisk 83 milionů korun.

Obě firmy patří mezi sedm největších vlastníků čerpacích stanic v zemi, ani po spojení ale jejich podíl na trhu nedosáhne 15 procent.

Kompresní stanice plynu v Břeclavi společnosti Net4Gas, 28. dubna 2022.

Antimonopolní úřad povolil ČEPS koupit provozovatele plynovodů NET4GAS

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil státní firmě ČEPS nákup provozovatele plynovodů NET4GAS. Akvizici, která nemá přesáhnout pět miliard korun, v září schválila vláda. Má zvýšit energetickou bezpečnost České republiky, protože NET4GAS vlastní výlučnou licenci pro přepravu zemního plynu v Česku.

Přečíst článek

tankování, čerpací stanice

Americká premiéra v Česku. Řidiči budou moci poprvé tankovat naftu z Louisiany

Řidiči v Česku budou moci využívat naftu z USA. V minulých dnech poprvé dorazila do Česka. První vlaky s naftou vyrobenou v americké Louisianě byly stočeny ve skladech státního distributora paliv Čepro. Řidiči ji do svých aut začnou tankovat v horizontu tří až šesti týdnů, uvedli zástupci Čepro. Největší část paliv podnik nyní dováží z Německa, Rakouska a Polska.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme