Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropný klan Kochů popíral změny klimatu. Nyní začal masivně investovat do čistých energií

Charles Koch, šéf Koch Industries
ČTK
Zdeněk Pečený

Šéf Koch Industries, firmy, která vyrostla na obchodu s ropou, Charles Koch dlouho bojoval proti omezování emisí a nejrůznějším programům v oblasti ochrany klimatu a životního prostředí, stejně jako další členové jeho podnikatelské rodiny. Nyní jeho firma ve Spojených státech ve velkém investuje do baterií pro elektromobily. 

Reklama

Americký energetický konglomerát Koch Industries zaměřil svou pozornost na oblast elektromobility. Prostřednictvím své dceřiné firmy Koch Strategic Platforms zainvestoval za poslední rok a půl asi do deseti projektů navázaných na výrobu baterií do elektromobilů nejméně 750 milionů dolarů (téměř 17 miliard korun). Vyplývá to z hlášení regulačním úřadům a dat společnosti FactSheet, na které jako první upozornil deník Wall Street Journal (WSJ).

Investice rodiny Kochových do baterií jsou podle analytiků jedny z největších, které přichází mimo firmy z automobilového průmyslu. Společnost, která byla založena přes 80 lety jako zpracovatel ropy, je v současnosti nejvíce diverzifikovaným americkým bateriovým investorem, řekl WSJ Vivas Kumar, bývalý manažer ve společnosti Tesla. „Je opravdu zajímavé sledovat, jaká plejáda investorů se nyní zajímá o baterie,“ dodal.

Elon Musk

Muskův sen o levnějších vozech Tesla dostává trhliny. Válka na Ukrajině prodražuje výrobu baterií

K cenově dostupným autům na baterie, které vytlačí ze silnic vozy se spalovacími motory, se ve svých snahách zezelenat upíná nejen celá Evropa, ale také řada automobilek. Jejich plány může ale zhatit probíhající válka na Ukrajině. Ta totiž prodražuje vzácné kovy, které jsou důležitou surovinou pro výrobu baterií, píše Reuters.

Přečíst článek

Koch Industries investovala do startupů jako Freyr Battery, Aspen Aerogels či Standard Lithium. Pro řadu z nich finanční injekce přichází v důležitou chvíli. Musejí totiž masivně investovat, aby své produkty mohly začít zpeněžovat. Podle firem, do kterých Kochovi investovali, se zdá, že se firma soustředí hlavně na bateriový průmysl ve Spojených státech, zbytek světa ji až tolik nezajímá. 

„Rychlost energetického přechodu od fosilních paliv přímo koreluje s participací firem, jako je Koch, na tomto přechodu,“ uvedl v prohlášení šéf norské firmy Freyr Tom Jensen. Freyr pracuje na způsobu levné a udržitelné výroby baterií. Na konci loňského roku měla firma hodnotu 120 milionů dolarů. Koch Industries v ní nyní vlastní deset procent. Konglomerát sídlící v americkém Kansasu se k investicím do baterií a obecně k elektromobilitě vyjadřovat nechce.

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Tesla otevřela u Berlína svoji první evropskou továrnu. Musk předal první vozy i s autogramem

Americká společnost Tesla v úterý oficiálně otevřela svůj nový závod na elektromobily v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína, je to zároveň její první továrna v Evropě. Tesla ji vybudovala na domácí půdě konkurenčního automobilového koncernu Volkswagen, s kterým soupeří v elektromobilitě. Při ceremonii, které se zúčastnili mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz, ministr hospodářství Robert Habeck a braniborský premiér Dietmar Woidke, předal šéf Tesly Elon Musk první auta novým majitelům. Továrna chce vyrábět až 500 tisíc vozů Model Y ročně, zaměstná 12 tisíc lidí.

Přečíst článek

Koch Industries stále provozuje tisíce kilometrů ropovodů a několik rafinérií po celých Spojených státech. Firma dosahuje ročních tržeb ve výši 120 miliard dolarů (2,7 bilionu korun). Jde o soukromou společnost, není obchodována na burze a nemusí proto zveřejňovat výši ročního zisku, což také nedělá. 

Miliardy na kampaně popírající změny klimatu

Charles Koch a jeho dlouholetý společník a bratr David, který zemřel v roce 2019, dříve věnovali miliardy dolarů na republikánské a libertariánské kampaně, z nichž některé oponovali environmentální regulaci a zpochybňovali globální klimatickou změnu. 

ropná plošina, ilustrační foto

Ropa opět citelně zdražuje, cena Brentu se vrátila nad 120 dolarů

Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují, vzhůru je tlačí obavy z výpadku dodávek suroviny prostřednictvím ropovodu Caspian Pipeline Consortium (CPC). Cena severomořské ropy Brent kolem 15:30 středoevropského času vykazovala růst asi o čtyři procenta na 120,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 3,7 procenta zhruba na 113,30 dolaru za barel.

Přečíst článek

Akcie mnoha startupů ze sektoru čistých technologií jsou rozkolísané kvůli ruské invazi na Ukrajinu, růstu úrokových sazeb a narušení dodavatelských řetězců. 

Standard Lithium, jedna z firem, do které Koch Industries investoval, se také stala cílem spekulantů. Ti sázejí na pokles ceny jejích akcií. Své sázky opírají o tvrzení, že technologie společnosti nefunguje. Koch taková tvrzení vyvrací tím, že před investicí byla provedena rozsáhlá due diligence a audit údajně potvrdil velký potenciál této technologie. Také Standard označil obvinění spekulantů za lživá a zavádějící. 

Někteří analytici očekávají, že investice Koch Industries podnítí další velké investory, aby se přidali a investovali do baterií a elektromobilů.

Elektromobily VW

Volkswagen postaví gigafactory ve španělské Valencii. O dalších lokalitách rozhodne později

Německá automobilka Volkswagen postaví továrnu na výrobu baterií ve španělské Valencii. Oznámila, že do výroby baterií ve Španělsku společně s externími dodavateli investuje více než sedm miliard eur (172 miliard korun).

Přečíst článek

Mediální magnát Rupert Murdoch

Murdoch po ročním hledání koupil ranč od rodiny Kochů za 200 milionů dolarů

Mediální magnát a miliardář Rupert Murdoch si na starší kolena udělal se svou ženou, bývalou herečkou a exmanželkou Micka Jaggera Jerry Hallovou radost a koupili ranč. Nemovitost Beaverhead Ranch ve státě Montana má rozlohu 340 tisíc akrů a cena podle The Wall Street Journal činila 200 milionů dolarů (asi 4,5 miliardy korun). Prodejcem nebyl nikdo jiný než jedna z nejbohatších rodin ve Spojených státech a majitelé olejářského impéria Koch Industries.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme