Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Agrofert posílil svoji chemickou divizi, převzal německý Borealis

Sídlo holdingu Agrofert spojeného s expremiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem v pražském Chodově.
Profimedia
 ČTK

Holding Agrofert dokončil převzetí divize na zpracování dusíku rakouské chemičky Borealis, která zahrnuje výrobu hnojiv, melaminu a technických dusíkatých produktů. Transakce za 810 milionů eur byla dokončena ve středu. Holding díky odkupu divize rozšíří své aktivity v Rakousku, Německu a Francii a bude moci využívat distribuční sít Borealisu podél toku Dunaje.

Reklama

Do února 2017 vlastnil koncern Agrofert někdejší ministr financí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. Agrofert zaměstnává přes 30 tisíc lidí, z toho 20 775 v Česku. Zisk skupiny loni vzrostl o 124 procent na 12,97 miliardy korun. Tržby vzrostly o 33 procent na 245 miliard korun.

Do holdingu patří mimo jiné chemičky Precolor, Deza, Fatra nebo Synthesia. Podle předsedy představenstva Zdeňka Průši loni růst celé skupiny táhly právě chemické továrny hlavně v zahraničí.

Místopředseda představenstva holdingu Agrofert Petr Cingr uvedl, že výroba hnojiv je pro Agrofert jedním z klíčových segmentů. Skupina podle něj zhruba zdvojnásobí svou výrobní kapacitu. "Zároveň vstoupíme na nové trhy, zejména Francie, zemí Beneluxu, Bulharska a Srbska," doplnil.

OMV a firma emirátu Abú Zabí jednají o gigafúzi za desítky miliard dolarů. Na snímku sídlo společnosti Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) v Abú Zabí

OMV a firma emirátu Abú Zabí jednají o gigafúzi za desítky miliard dolarů. Ale jde to ztuha

Společnost Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a rakouská energetická firma OMV zkoumají možnost spojení firem Borouge a Borealis, čímž by vznikl gigant se zaměřením na chemii a plast s hodnotou více než 30 miliard dolarů (více než 652 miliard korun). Uvedla to agentura Bloomberg, která se odvolává na informované zdroje. ADNOC je energetickou společností emirátu Abú Zabí.

Přečíst článek

Převzetí divize Agrofert oznámil již loni. Borealis spadá pod skupinu OMV. Společnost původně chtěla divizi pro výrobu hnojiv prodat za 455 milionů eur ruskému koncernu EuroChem. Z této dohody však sešlo kvůli západním sankcím vůči Rusku. Evropská komise souhlas s prodejem divize Agrofertu vydala letos v březnu. Uvedla, že transakce nijak nenaruší hospodářskou soutěž v Evropském hospodářském prostoru. Jako poslední krok tehdy zbývalo získat souhlas úřadů ve Francii, který firma již také získala.

Výkonný ředitel společnosti Borealis Thomas Gangl uvedl, že akvizice divize Agrofertem je přínosem pro bezpečnost dodávek v Rakousku a Evropě. "Vznikne silná evropská společnost, která zajistí stabilní dodávky hnojiv a v důsledku toho i plodin a potravinářských produktů," dodal.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Brusel povolil Agrofertu převzít chemičku Borealis, holding spojený s Babišem může zdvojnásobit výrobu hnojiv

AKTUALIZOVÁNO: Brusel povolil Agrofertu převzít chemičku Borealis. Těžká rána pro Rakousko, míní tamní zemědělci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme