Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aeru Vodochody loni vzrostl provozní zisk na téměř miliardu, i díky kontraktům na letouny L-39NG

Podzvukový letoun L-39NG
ČTK
 ČTK

Výrobci letadel Aero Vodochody loni vzrostl provozní zisk před zdaněním na více než 974 milionů korun, o rok dříve činil 70 milionů korun. Čistý zisk byl loni 192 milionů korun. Hospodaření ovlivnila část tržeb z prvních kontraktů letounu L-39NG, z programu Irák a též z generálních oprav letounů L-159 pro českou armádu, uvedla mluvčí Aera Radka Černá.

Reklama

Společnost letos očekává další nárůst tržeb, a s tím související vyšší zisk. "Rok 2022 se nesl ve znamení významných událostí a můžeme jej považovat za přelomový. Pro náš nejnověji vyvinutý letoun L-39NG jsme získali typovou certifikaci bez omezení, která je hlavním předpokladem pro registraci jednotlivých letadel u zákazníků," uvedl prezident Aera Viktor Sotona. Dodal, že se tak završilo desetiletí vývoje, certifikace, testování a rozsáhlých investic, které k úspěšnému zahájení sériové výroby letounu L-39NG byly potřeba.

Bilanční suma na konci loňského roku činila 9,8 miliardy korun, oproti roku 2021 vzrostla o 2,2 miliardy korun. Čistý obrat Aera byl minulý rok 5,3 miliardy korun.

Aeroflot

Ruská nebeská ruleta. Letadla běžně létají s poruchami, čeká se na první katastrofu

Postupně a nevyhnutelně klesá bezpečnost letadel provozovaných ruskými aerolinkami. Je to důsledek západních sankcí seslaných na Rusko za jeho agresi na Ukrajině. Západ nejenže znemožnil ruským aerolinkám přístup do evropského vzdušného prostoru, ale také Rusko odstřihl o dodávek nových letadel, náhradních dílů i služeb údržby a aktualizací softwaru provozovaných strojů. Jejich údržba nyní probíhá v Íránu. Zaměstnanci aerolinek mají zákaz hlásit běžné závady, které by za normálních podmínek letoun uzemnily.

Přečíst článek

Aero pokračovalo mimo jiné s výrobou letounu L-39NG pro Vietnam, kontrakt je na 12 letounů, pracovalo též na kontraktu s Maďarskem a spustilo výrobu prvních letounů pro státní podnik LOM Praha. Celkem společnost uzavřela čtyři kontrakty na dodávky 34 kusů L-39NG a další nové smlouvy jsou v jednání. První letouny L-39NG dodá Aero zákazníkovi ve druhé polovině letošního roku.

Aero se také věnuje programům pro letouny L-39 a L-159 a na pokračování a rozvoj ve strategických programech, kterými jsou hlavně dodávky pro letouny C-390 Embraer a A220 Airbus.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme