Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vietnamská automobilka VinFast způsobila poprask na americké burze. Její tržní hodnota překonala Ford či GM

Tržní hodnota VinFastu první den na burze v USA překonala Ford či GM
ČTK
 ČTK

Tržní hodnota vietnamského výrobce elektromobilů VinFast první obchodní den na burze v New Yorku stoupla na 85 miliard dolarů, tedy zhruba 1,9 bilionu korun. Společnost tak překonala americké automobilky Ford a General Motors, upozornil server zpravodajské televize BBC. Tržní hodnota Fordu činí 48 miliard dolarů a GM 46 miliard dolarů.

Reklama

S akciemi VinFastu se začalo obchodovat v úterý. Automobilka vstoupila na burzu prostřednictvím fúze s firmou Black Spade specializující se na akvizice, tzv. SPAC. Hodnota VinFastu po sloučení s Black Spade činila 23 miliard dolarů.

Vstup společnosti na burzu zvýšil majetek šéfa a zakladatele společnosti Pham Nhat Vuonga, který je nejbohatším mužem ve Vietnamu, o zhruba 39 miliard dolarů. Pham podle dokumentů ovládá 99 procent akcií firmy, většinou prostřednictvím největšího vietnamského konglomerátu Vingroup JSC. To omezuje počet akcií, s nimiž mohou ostatní investoři obchodovat a může to způsobit velké výkyvy cen.

FOTOGALERIE: Největší bankroty v historii USA

VinFast si pro vstup na burzu vybral SPAC podobně jako výrobci elektromobilů Faraday Future, Nikola Corp. a Lucid. SPAC jsou firmy, které se zakládají se záměrem, že se spojí se soukromým subjektem, který se díky tomuto spojení dostane rychle na burzu a vyhne se zdlouhavému a nákladnému procesu tradiční primární veřejné nabídky.

Tesla Model X

Tesla uvedla na trh nové modely X a S. Levnější a s menším dojezdem

Americká automobilka Tesla uvedla na americkém trhu levnější verze svých elektromobilů Tesla Model X a Tesla Model S. Výrazně levnější. Má to ale háček. Nižší dojezd. Server CNBC uvedl, že se snižováním cen snaží společnost Elona Muska udržet krok s konkurencí. Dle informací výrobce i amerického serveru byly uvedené vozy levnější v průměru o 10 tisíc dolarů, tedy zhruba 221 tisíc korun.

Přečíst článek

VinFast zahájil činnost v roce 2019. Nyní se připravuje na expanzi v USA a doufá, že plánovaný vstup na burzu a postavení výrobního závodu v Severní Karolíně může posílit jeho schopnost konkurovat zavedeným automobilkám a začínajícím firmám. VinFast podle svého prohlášení dodal za pololetí 11 300 elektromobilů. Pro srovnání Tesla ve stejném období dodala více než 889 tisíc vozů. Cílem automobilky je prodat letos 50 tisíc vozů. Podle poradenské společnosti AlixPartners potřebují výrobci elektromobilů prodat ročně 400 tisíc vozů, aby nebyli ztrátoví.

VinFast je první vietnamskou automobilovou značkou. Automobilka má už pobočky v USA, Kanadě, Německu, Francii a Nizozemsku a staví závod v USA za čtyři miliardy dolarů, který má zahájit provoz v roce 2025.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme