Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kuřáci opět na pranýři. Stát zasáhne i proti alternativnímu užívání nikotinu

Kuřáci opět na pranýři. Stát zasáhne i proti alternativnímu užívání nikotinu
iStock
Michal Nosek

Nahřívaný tabák jako alternativu pro kouření klasických cigaret do letošního března stát podporoval tím, že byl oproštěn od spotřební daně. Historicky první, kdo v červenci 2017 přivedl nahřívaný tabák na trh, byl Philip Morris, následován dalším gigantem JT International. Poté s obdobným produktem následovaly další firmy a tato forma konzumace nikotinu se jako alternativa ke klasickému kouření během šesti let značně rozšířila. 

Reklama

Za šest let prodeje nahřívaného tabáku se jen na českém trhu prodaly stovky milionů náplní do přístrojů Glo a IQOS. K jejich propagaci firmy využívaly řadu kampaní, kterými se snažily přimět kuřáky klasických cigaret k přechodu na tuto alternativu.

Nyní však poslanci a senátoři přicházejí s restrikcí, která alternativní konzumaci nikotinu výrazně zasáhne a sníží jejich motivaci k nim přecházet od klasických cigaret. Nově schvalovaný zákon, který je přílepkem ke konsolidačními balíčku, zakazuje například slevy, dárky, kupony a další benefity na všechny produkty obsahující nikotin, včetně méně rizikové alternativy, tedy zahřívaného tabáku, e-liquidů a nikotinových sáčků. 

Rána pro vyznavače nikotinu. Stát zakáže další produkty

Rána pro zahřívaný tabák a vyznavače nikotinu. Stát zakáže další produkty

Vládní daňový balíček postoupil do finále a v pátek o něm budou ve třetím čtení poslanci sněmovny hlasovat. Součástí je i kontroverzní novinka, která zakáže prodej některých ochucených druhů nahřívaného tabáku, který měl motivovat kuřáky klasických cigaret, aby přecházeli na o něco méně rizikové produkty bez dehtu.

Přečíst článek

 „Navrhovaný zákaz propagace alternativ ke klasickému kouření je v rozporu jak s vládním prohlášením, tak i s Akčním plánem politiky v oblasti závislostí do roku 2025, který vláda nedávno schválila. V obou dokumentech se hovoří o tom, že má vláda naopak podporovat politiku snižující rizika spojená s kouřením,“ uvádí společnost JT International, která v Česku distribuuje značky cigaret Camel, Benson & Hedges nebo Winston či zařízení na zahřívaný tabák nebo elektronické cigarety. Balíček už schválili poslanci a nyní jej posuzuje Senát, který může navrhnout úpravy, což se podle odborníků, kteří si nepřáli být jmenováni, nepředpokládá. Nyní má zákon podle Sněmovny platit od 1. ledna 2024. 

„Zahřívaný tabák rozhodně nelze doporučit nekuřákům. Musíme však akceptovat, že existují kuřáci, kteří nechtějí nebo většinou nedokážou přestat užívat nikotin. Pro ně jsou zejména elektronické cigarety méně rizikovou možností,“ uvedla už dřív Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Proklínaný nikotin 

„Nikotin jako takový prakticky není nebezpečný, i když na něm vzniká závislost. Platí, že lidé kouří kvůli nikotinu, ale umírají kvůli dehtu z cigaretového kouře,“ řekl na konferenci o návykových látkách v pražském Florentinu vědecký poradce Národního drogového koordinátora Viktor Mravčík. Ze způsobů užívání nikotinu je podle odborníků určitě nejnebezpečnější klasické kouření cigaret, tedy vdechování spalovaného tabáku, což je příčinou rakoviny, srdečně-cévních nebo plicních onemocnění. „Přitom právě díky alternativám, které tak škodlivé nejsou, v Česku klesá počet kardiovaskulárních chorob i rakoviny spojených s kouřením,“ tvrdí Mravčík.

„V Česku zatím chybí dobře nastavený regulatorní rámec alternativ tabákových produktů, což omezuje přechod větší části kuřáků na méně škodlivé formy nikotinových výrobků,“ řekl v diskuzi k regulaci nikotinových alternativ viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza. 

Dobrý sluha, špatný pán 

Člověk, který si občas zakouří, má z nikotinu určité potěšení, ovšem jen do té chvíle, než se stane na této látce závislý. Uhlídat si tuto nebezpečnou hranici je těžší než u alkoholu. Alkaloid navíc zvyšuje krevní tlak, zrychluje činnost srdce či stahuje cévy. Zabiják se neskrývá přímo v nikotinu, ale ve způsobu užívání. Navíc zbavení se návyku je velmi obtížné. O tom v jednom z rozhovorů hovořil i slavný britský zpěvák Ozzy Osbourne: „Z drog jsem vyzkoušel snad všechno a dostal se z toho. Skončit s cigaretami byl jednoznačně největší problém.“  

British American Tobacco v ČR loni vzrostl zisk o 147 procent

Firmě British American Tobacco v Česku vzrostl zisk o 147 procent, kuřáci přecházejí k zahřívanému tabáku

České pobočce tabákové společnosti British American Tobacco v minulém roce vzrostl zisk o 147 procent na 215 milionů korun. Tržby společnost vzrostly o 6,4 procenta na 16,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Alternativní způsoby užívání nikotinu, kdy je vdechována směs, která nevzniká hořením, nebo kdy je nikotin užíván ve žvýkacím tabáku, ve formě sáčků, pastilek, žvýkaček a podobně jsou méně škodlivé. „Tyto alternativy pomáhají lidem přestat kouřit,“ doplnil Mravčík. Nejrozšířenějšími novinkami jsou zahřívaný tabák, elektronické cigarety a nikotinové sáčky. Všechny tyto alternativy produkují méně škodlivin než cigarety, v případě nikotinových sáčků odpadá inhalace do plic.  

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme