Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stále více tuzemských drobných investorů kupuje akcie na pražském parketu

Burza cenných papírů Praha
BCPP
 ČTK

Podíl českých drobných investorů držících tuzemské akcie se meziročně zvýšil o devět procentních bodů na 35 procent, což je v rozporu s celosvětovým trendem. Jejich důvěra stoupla na nejvyšší úroveň od čtvrtého čtvrtletí 2021. Vyplývá to z průzkumu obchodní a investiční platformy eToro mezi 10 tisíci retailovými investory ve 13 zemích, z toho 500 v ČR.

Reklama

V globálním měřítku podíl retailových investorů, kteří drží své akcie kótované na "svém" trhu, klesl za poslední rok o 12 bodů. Odklon od domácího akciového trhu je výraznější v USA, kde podíl drobných investorů držících tamní akcie klesl ze 60 procent v prvním čtvrtletí 2022 na 42 procent.

Po více než roce silně turbulentní situace na trzích čeští retailoví investoři hledají příležitosti na různých trzích a v různých třídách aktiv, včetně kryptoměn (49 procent), jejichž obliba za poslední rok vzrostla o 17 procentních bodů. Podobný zájem je i o hotovost (47 procent), která za poslední rok zaznamenala nárůst o 29 procentních bodů, a o komodity, jejichž obliba stoupla o 12 procentních bodů na 33 procent na konci prvního čtvrtletí 2023.

"Nikdy nebylo pro investory snazší a levnější využít investičních příležitostí ve zbytku světa, například díky většímu počtu ETF (Exchange-traded fund) a obchodování bez poplatků. Zdá se, že katalyzátorem byla rozkolísanost trhů v minulém roce, kdy podíl investorů, kteří se ohlížejí po svých domácích trzích, poprvé klesl pod 50 procent," uvedl stratég pro globální trhy ve společnosti eToro Ben Laidler.

Fed, ilustrační foto

Týden tradera: Kartel hatí boj s inflací a BNP Paribas hýbe bankovním trhem v Česku

Týden se na trzích nesl ve znamení konsolidace, a to po výrazných růstech z minulé doby. Americký hlavní index S&P 500 se zastavil kolem úrovně 4150, kde nalezl také v minulosti určitou hranici odporu. Vystřízlivění investorů při valuaci na úrovni18násobků budoucích zisků je rozhodně na místě a přinášejí ho zejména zesilující obavy z recese v ekonomice. Měkké ekonomické indikátory a výnosová křivka naznačují naprosto reálnou hrozbu poklesu ekonomické aktivity (až 75procentní pravděpodobnost recese). Vysoké úrovně cen akcií tak nedávají žádný smysl.

Přečíst článek

Zatímco obliba domácích akcií klesla, podíl investorů držících akcie společností kótovaných na zahraničních burzách mírně vzrostl, a to o čtyři body proti loňskému roku. Výraznější nárůst byl zaznamenán na trzích, jako jsou USA (nárůst o 25 bodů) a Velká Británie (nárůst o 12 bodů). V ČR se zájem investorů zvýšil o devět procentních bodů, když 40 procent uvedlo, že investuje do zahraničních akcií.

Čeští retailoví investoři po 15 měsících oslabování trhů také stále více investují do zahraničních dluhopisů, když podíl držitelů zahraničních dluhopisů vzrostl z 12 na 18 procent, podíl držitelů alternativních investic (například nemovitostí) se zvýšil z 20 na 31 procent a podíl držitelů měnových párů vzrostl ze sedmi na 29 procent.

Důvěra českých drobných investorů se vrátila na nejvyšší úroveň od rostoucího trhu v roce 2021. Celkem 75 procent investorů má důvěru ve svá portfolia proti 42 procentům v předchozím čtvrtletí.

Průzkum se uskutečnil od 20. února do 9. března a provedla jej výzkumná společnost Opinium. Drobní investoři byli definováni jako investoři s vlastním řízením nebo s poradenstvím a museli vlastnit alespoň jeden investiční produkt. Nemuseli být uživateli platformy eToro.

Reklama

Související

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme