Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obchody na pražské burze loni klesly o čtvrtinu

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel
BCPP, užito se svolením
 ČTK

Pražská burza patřila v roce 2023 k nejvýkonnějším trhům v Evropě. Objemy obchodů ale po tříleté růstové šňůře propadly. A to výrazně, o 26 procent.

Reklama

Objemy obchodů na akciovém trhu pražské burzy vloni meziročně klesly o 26 procent na 123,5 miliardy korun. Pokles nastal po třech letech růstů v řadě. Vyplývá to ze statistik Burzy cenných papírů Praha (BCPP). Ještě v roce 2007 obchody překročily bilion korun.

„Objemy obchodů v loňském roce zaznamenaly propad téměř na všech evropských trzích. Pražská burza byla součástí tohoto trendu při meziročním poklesu o 26 procent. Nárůst objemu obchodů naopak zaznamenal trh Start, jehož objemy meziročně vzrostly o 143 procent,“ uvedla burza v tiskové zprávě.

Na poklesu obchodní aktivity na pražské burze se největší měrou promítly vysoké úrokové sazby, řekl makléř Wood & Company Vladimír Vávra. Investoři podle něj přemístili svá portfolia do instrumentů peněžního trhu či do dluhopisů a vzhledem k drahému financování se také výrazně snížila poptávka po obchodování na úvěr.

Akcie čínského Tencentu se mohou zhodnotit až o 50 procent

Tencent, Nvidia i český Colt. To jsou velké příležitosti pro zbohatnutí v roce 2024

Které akcie se v roce 2024 dočkají největšího zhodnocení? Akciovými hity příštího roku mají být firmy zaměřené na inovativní léčbu vážných chorob či na zelený vodík, z velkých jmen pak Tencent, BP nebo Nvidia. Alespoň tedy podle porovnání nynější ceny a cílové ceny za 12 měsíců v konsensu mezinárodních analytiků, jak jej zachycuje Bloomberg. Zhodnocení může být až takřka 200 %.

Přečíst článek

„Česká národní banka po většinu roku držela úrokové sazby na sedmi procentech, což se odrazilo na výnosu spořicích účtů. S růstem úrokových sazeb také rostly výnosy státních dluhopisů. Spořicí účty a dluhopisy tak byly příliš atraktivní a investoři toho využili naplno, když v nich získali prakticky bezrizikový výnos,“ doplnil analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Hvězda mezi evropskými parkety

Meziroční pokles objemů obchodů je podle analytika XTB Tomáše Cverny dán primárně tím, že rok 2022 byl z hlediska tržních fundamentů pro ČEZ i banky velmi příznivý, což povzbudilo investory k nákupu akcií. V roce 2023 tak nastal kvůli ustálení situace odliv investorů z pražského trhu. Připomněl výrazné snížení objemů obchodů s akciemi Komerční banky a banky Erste. Objemy obchodů Komerční banky klesly meziročně o třetinu, tedy o 12,5 miliardy korun. Akcie Erste se ve srovnání s rokem 2022 obchodovaly v objemu o 47 procent nižším, v absolutním srovnání to bylo méně o 15,9 miliardy korun.

bitcoin (ilustrační foto)

Král bitcoin i pražská burza. Loňské propadáky letos vydělávají

Bitcoin patří k letošním nejlepším investicím. Vydělávají však také akcie i dluhopisy. Druhé čtvrtletí však může přinést krátkodobý propad, domnívají se odborníci na globální finanční trhy. Pražská burza patří k vítězům, především díky akciím ČEZ.

Přečíst článek

Pražská burza patřila v roce 2023 k nejvýkonnějším trhům v Evropě. Měřeno indexem PX-TR, do jehož výkonnosti je započítán dividendový výnos, trh vzrostl o 28 procent. Hodnota indexu PX, hlavního indexu burzy, loni meziročně stoupla o 17,7 procenta. Dividendový výnos celého trhu činil 8,31 procenta. Největší dividendový výnos zaznamenaly akcie ČEZ s 15,31 procenta, následovaly akcie Monety s 8,55 procenta a akcie Philip Morris s 8,39 procenta.

V loňském roce na trh Start, který je určen pro malé a střední podniky, vstoupil výrobce městského mobiliáře mmcité. Společnost Gevorkyan koncem roku přestoupila na regulovaný trh Prime Market.

Výrobce městského mobiliáře mmcité získal za svůj multifunkční altán pojmenovaný Cuby prestižní ocenění.

Investoři zlínské mmcité přihráli 160 milionů. Na burzovní Start se postaví už za týden

Výrobce městského mobiliáře mmcité umístil na trh Start milion akcií za cenu 160 korun, což odpovídá třetině akcií firmy. Zájem ze strany investorů byl obrovský, poptávali 2 282 400 akcií za více než 365 milionů korun, tedy 228 procent nabízeného množství. Obchodování s akciemi společnosti mmcité bude zahájeno 1. srpna.

Přečíst článek

Burzovní palác

Impuls pro akcionáře. Společnost Gevorkian se přesune na hlavní trh pražské burzy

Slovenská průmyslová společnost Gevorkyan přejde jako první firma z trhu Start pražské burzy na její hlavní trh Prime. Učiní tak k 21. prosinci. Velikostí kolem 4,5 miliardy korun se Gevorkyan zařadí mezi emise provozovatele horských středisek Tatry mountain resorts a nápojářské firmy Kofola ČeskoSlovensko.

Přečíst článek

Reklama

Související

Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme