Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obří akvizice. BlackRock převezme za miliardy dolarů firmu Global Infrastructure Partners

BlackRock
ČTK
 ČTK

Americká společnost BlackRock, která je největším světovým správcem investic, převezme v transakci za 12,5 miliardy dolarů (281,4 miliardy korun) firmu Global Infrastructure Partners (GIP).

Reklama

BlackRock se tak stane jedním z největších hráčů v oblasti alternativních aktiv a soukromých trhů, uvedla agentura Reuters. Firma dnes také oznámila sedmiprocentní nárůst čistého zisku za čtvrté čtvrtletí, k čemuž přispělo oživení na trzích.

BlackRock uhradí kupní cenu částkou tři miliardy dolarů a k tomu přidá zhruba 12 milionů svých akcií. Společnost Global Infrastructure Partners byla založena v roce 2006 a podílí se na projektech za více než 100 miliard dolarů. Do jejího portfolia patří mimo jiné londýnské letiště Gatwick, přístav Melbourne a projekty větrných elektráren na moři.

Z Číny vyplula do Evropy první nákladní loď se sedmi tisíci elektromobily

FOTOGALERIE: Z Číny do Evropy vyplula obří nákladní loď, veze 7 tisíc elektromobilů BYD

Z Číny vyplula do Evropy první nákladní loď určená speciálně pro vývoz automobilů. Plavidlo schopné přepravit 7000 automobilů si pronajal čínský výrobce elektromobilů BYD, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na příspěvek firmy China International Marine Containers Group (CIMC), která loď vyrobila, na sociální sítí WeChat.

Přečíst článek

„S ohledem na to, že řada strukturálních změn mění podobu světové ekonomiky, je infrastruktura jednou z nejzajímavějších dlouhodobých investičních příležitostí,“ konstatoval generální ředitel společnosti BlackRock Laurence Fink.

BlackRock za čtvrté čtvrtletí vykázal čistý zisk 1,45 miliardy dolarů. Zisk na akcii činil 9,66 dolaru, zatímco analytici očekávali částku 8,84 dolaru.

Firma poslední loňské čtvrtletí uzavřela s aktivy ve správě v hodnotě 10,01 bilionu dolarů. V meziročním srovnání to znamená růst o 16 procent.

Reklama

Související

Igor Mesenský, šéf M&A v KPMG

Kdo prodal firmu loni, dostal nejlepší cenu. Příležitostí ubývá, tvrdí Mesenský z KPMG

Přečíst článek
Kanceláře BlackRock v San Franciscu

Jako sto státních rozpočtů České republiky. Aktiva BlackRocku dosáhla rekordních hodnot

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme