Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny použitých luxusních švýcarských hodinek klesají, Patek Philippe i Rolex jsou levnější o desítky procent

Ceny luxusních švýcarských hodinek na sekundárním trhu jsou nejníže za dva roky
Pixabay
 ČTK

Ceny luxusních švýcarských hodinek na sekundárním trhu jsou nejníže téměř za dva roky. Na vrcholu byly modely značek Rolex, Audemars Piguet a Patek Philippe na začátku loňského roku.

Reklama

Agentura Bloomberg uvádí, že poptávka ochladla kvůli zpomalování ekonomiky, vyšším úrokovým sazbám a pádu kryptoměnového trhu. Vychází přitom z dat obchodníka s hodinkami z druhé ruky, londýnské společnosti Subdial.

Index Bloomberg Subdial Watch sleduje 50 nejobchodovanějších použitých luxusních hodinek podle hodnoty. Nyní je hluboko pod cenovými hladinami dosaženými v červnu 2021.

Na vrchol se ceny vyšplhaly v únoru 2022 po nevídaném nárůstu zájmu za pandemie covidu-19. Nejhůře ze všech se za posledních 12 měsíců daří hodinkám Audemars Piguet Royal Oak Jumbo Ultra Thin s aktuální průměrnou cenou 71 692 dolarů (zhruba 1,56 milionu korun), což je pokles o více než 35 procent. Hodinky Patek Philippe Nautilus Travel Time jsou za poslední rok levnější o 28 procent, zatímco platinové Rolex Daytona 116506 se světle modrým hlavním ciferníkem a hnědě rámovanými menšími ciferníky se na trhu s hodinkami z druhé ruky propadly asi o 25 procent.

Apple zveřejnil svou soupravu pro virtuální realitu Vision Pro

Apple ukázal soupravu pro virtuální realitu. Ovládat se bude hlasem a očima. Cena ohromí

Očekávaná souprava pro virtuální realitu ponese jméno Vision Pro. Uživatelé v helmě budou moci sledovat filmy, telefonovat či nakupovat na internetu. Apple spojil síly s Walt Disney Company, která na Vision Pro zpřístupní svou videotéku Disney+. V USA se Vision Pro začne prodávat příští rok za 3499 dolarů. Další země budou postupně následovat.

Přečíst článek

Index Bloomberg Subdial Watch se za rok snížil o 19 procent a za předchozích 30 dnů přibližně o procento. Ceny nejžádanějších použitých luxusních hodinek tedy vytrvale klesají, i když pomaleji než v srpnu a září loňského roku.

Nejlépe se podle indexu dařilo za posledních 12 měsíců hodinkám Rolex Lady-Datejust z oceli a zlata, jejichž cena vzrostla o 2,6 procenta a v průměru dosáhla 3892 dolarů. Zlaté Rolex Day-Date 18038 ze sedmdesátých a osmdesátých let zaznamenaly cenový nárůst o 1,4 procenta na 17 756 dolarů.

Reklama

Související

Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme