Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe
ČTK
Stanislav Šulc

Švýcarské luxusní hodinky se na sekundárním trhu prodávají za nejnižší ceny za poslední roky. Ukazuje to index Subdial Watch Index agentury Bloomberg. Průměrná cena na sekundárním trhu klesla na 33 628 dolarů. Očekává se však, že s nárůstem ceny bitcoinu a zejména technologických akcií se ceny začnou zvyšovat.

Reklama

Sen o švýcarských hodinkách v sobě nosí celá řada lidí. Ostatně dlouho platilo, že to je jediný šperk pro muže. Navíc se v každém kousku zračí staletá tradice a nejvyšší mistrovství ve svém oboru. Výsledkem toho je cena, která je mnohdy dostupná jen nejbohatším. A pak tu je sekundární trh, který často umožňoval dosáhnout na skvělé kousky Swiss Made i méně movitým lidem.

Vše se však změnilo v pandemickém roce 2021, kdy se ceny švýcarských hodinek na sekundárním trhu vyšplhaly k rekordním úrovním. Index Subdial Watch Index agentury Bloomberg, který sleduje ceny hodinek na sekundárním trhu se tehdy dostal na rekord, když dosáhl úrovně 60 tisíc dolarů. Pak ale začal velmi rychle klesat a v současnosti je na dlouhodobých minimech.

„Index sleduje ceny 50 nejčastěji obchodovaných hodinek, zejména od vyrobců Patek Philippe a Rolex. Od února 2022 klesl o 42 procent na aktuální hodnotu 33 628 dolarů,“ uvedl Andy Hoffman z agentury Bloomberg. „Meziměsíčně jde o minimální pokles o 0,1 procenta,“ dodal Hoffman.

Rolexky i Sudkovy fotografie. Elton John se zbavil sbírky za miliony

„The Rocket man“ je známý svým extravagantním šatníkem i doplňky. Byl proto také hrdým držitelem hodinek Rolex Daytona, jejichž ciferník vedle desítek žlutých safírů a diamantů zdobí také leopardí vzor. V aukci, kterou pořádala aukční síň Christie's, se vydražily za neuvěřitelných 176 400 dolarů (asi 4,1 milionu korun). Na akci se vydražily také dva snímky od českého fotografa Josefa Sudka.

Přečíst článek

Vliv bitcoinu

Podle něj lze však očekávat, že se situace bude značně měnit. Hoffman poukazuje na to, že minulý cenový vrchol měl značnou souvislost s růstem hodnoty bitcoinu. Právě populární kryptoměna v současnosti překonává rekordní úrovně. 

Když se k tomu připočte také rekordní úroveň trhů, lze podle Hoffmana očekávat nárůst cen luxusního zboží, včetně švýcarských hodinek. „Také tomu bude nahrávat prostředí snižujících se úrokových sazeb,“ dodává Hoffman.

V dubnu dojde k tomu, že velké hodinářské firmy uvedou nové modely. Na sekundární trh se tak dostane také čerstvé zboží

Aktuálně nejžádanějšími modely jsou Jumbo’ Royal Oak od Audemars Piguet, Patek Nautilus 5711 od Patek Philippe a dvojice „rolexek“ Rolex Daytona a Rolex GMT. Právě Rolex GMT, kterým se přezdívá Pepsi kvůli barvě číselníku, jako jedinému z těchto modelů meziměsíčně cena narostla. Ostatním klesla až o jedno procento.

Hrabětice

Ministerstvo obrany chystá další vlnu odprodeje řopíků. Kde a za kolik?

Už v dubnu Ministerstvo obrany nabídne další bezmála čtyři desítky řopíků, do konce roku pak dalších třicet. Cena za jeden se odvíjí jak od stavu objektu, tak i lokality.

Přečíst článek

Hodinářství zpomaluje

Švýcarský hodinářský průmysl v posledních měsících prožíval velmi dobré časy, když se mu dařilo navyšovat obrat exportu. Rok 2023 s celkovým objemem přes 23,7 miliardy švýcarských franků představoval rekord. V únoru letošního roku se však trend obrátil a poprvé za více než dva roky export poklesl.

„Vliv na to měl zejména propad poptávky v kontinentální Číně. Na dalších trzích se dařilo prodeje naopak navýšit,“ komentoval měsíční statistiky šéf Federace švýcarského hodinářského průmyslu Jean-Daniel Pasche.

Reklama

Související

Ceny luxusních švýcarských hodinek na sekundárním trhu jsou nejníže za dva roky

Ceny použitých luxusních švýcarských hodinek klesají, Patek Philippe i Rolex jsou levnější o desítky procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme